Ruggade datorer hjälper till att hålla vindkraftverken snurrande

Att se vindkraftverk utanför kusten av många europeiska länder är något vi börjar vänja oss vid. Med ökningen av produktionen av förnybar energi över hela Europa, står den nu för en femtedel av all elektricitet som genereras på kontinenten. Det är en trend som också ser ut att fortsätta, med forskning beställd av Panasonic TOUGHBOOK som förutspår att nästan 84 % av energin som genereras i Europa kommer från antingen solenergi, landbaserad vindkraft, havsbaserad vindkraft eller vattenkraft år 2050, jämfört med strax under 50 % år 2021.

En sak vi sällan tänker på är hur energibolag underhåller anläggningarna för förnybar energi när till exempel turbiner för vindkraftverk befinner sig i så svårhanterade miljöer.

De tekniker som arbetar på vindkraftverk belägna utanför kusterna av det europeiska fastlandet och Storbritannien behöver pålitlig IT-utrustning som tål de hårda miljöförhållandena och kan säkerställa oavbruten service och underhåll av de höga vindkraftverken.

Historiskt sett har service- och underhållstekniker använt vanliga konsumentdatorer för sitt arbete. Många har dock insett att dessa traditionella enheter inte är  byggda för de tunga stötar och vibrationer som uppstår vid transport med exempelvis helikopter och båt, samt arbetet på turbinerna eller de extrema väderförhållanden som regelbundet förekommer till havs. Man insåg även att när vanliga konsumentenheter används utanför sin komfortzon under längre perioder, orsakar klimatförhållandena snart allvarliga problem. Förutom stötar och skrapmärken, leder de höga nivåerna av salt som tränger in i öppna portar till att datorer slutar fungera i förtid.

Eftersom traditionella enheter inte är lämpliga för ändamålet behövs en annan lösning. Vissa stora branschaktörer har vänt sig till oss och har i många fall valt TOUGHBOOK G2-plattor. TOUGHBOOK G2 är testad enligt MIL-STD-810H-standarden och officiellt IP65-klassad för vatten- och dammresistens, vilket säkerställer att G2:s tålighet mer än väl motsvarar den krävande naturen i arbetet som utförs.

 

Underhåll och mångsidighet är nyckeln till framgång

Förmågan att effektivt underhålla TOUGHBOOK G2-plattorna är grundläggande för att effektivt serva vindkraftverken. Innan utrullning kan Panasonic tillhandahålla omfattande videoinstruktioner om hur man skyddar G2:orna på det bästa sättet. Till exempel, när det gäller korrosion, kan teknikerna skölja enheterna i sötvatten och snabbt torka av dem efter en arbetsdag. Detta är en viktig faktor för denna typ av verksamheter vid val av G2 – att skölja andra enheter skulle orsaka långvariga skador.

G2:s mångsidighet är också ett viktigt urvalskriterium, då den är flexibel och kan konfigureras utifrån behov – även i efterhand om behoven skulle förändras.

 

 Anslutningsförmåga

Vid arbete i avlägsna områden är pålitliga anslutningsmöjligheter och noggrann geolokaliseringsteknik en viktig faktor för tekniker i denna bransch. Här utmärker sig Panasonics robusta Toughbook-enheter. De erbjuder valfri 4G LTE/5G för optimerad anslutning och har dessutom en  egen utvecklings- och testanläggning för antennkommunikation och noggrannhet.

 

Framtidssäkring genom ökad anpassning och modularitet

TOUGHBOOK G2s förmåga att fungera som en bärbar dator med tangentbord som tillval, och som en fristående surfplatta är en annan betydande fördel för energibolag. Vid arbete på höjder upp till 260 meter, ger förmågan att enkelt greppa surfplattans gummibelagda utsida teknikerna förtroende att de kan hantera surfplattan säkert, samtidigt som de sömlöst analyserar data när de är tillbaka på marken.

TOUGHBOOK G2s skärm kan användas i olika lägen, beroende på användningsområde och klimatförhållanden – förmågan att neutralisera pekskärmen när det regnar med en penna för pekskärmsinmatning, ger en ytterligare nivå av precision för tekniker.

Energibolag är också förtjusta i de robusta surfplattorna på grund av deras omfattande anpassningsalternativ. Två konfigurerbara gränssnitt möjliggör att olika moduler, såsom HF-RFID, smartkort eller streckkodsläsare enkelt kan läggas till. Med över 20 olika konfigurationer vet organisationerna att enheterna kan skräddarsys för alla önskade användningsområden och kan ändras över tid så länge enheterna används.

 

Lägre felfrekvens håller lamporna tända och minskar livscykler

Med hundratals enheter inom ett energibolags fastighetsbestånd, levererar TOUGHBOOK G2 en väldigt låg felfrekvens, vilket hjälper till att maximera drifttiden för teknikerna. Detta innebär att delar bara byts ut vid behov och längre totala driftsperioder för varje enhet hjälper organisationerna att uppnå sina hållbarhetsmål och minska avfallet.

När boomen för förnybar energi fortsätter att öka ser många företag nu Panasonic TOUGHBOOK som den ideala partnern för framtiden.