LKAB och Statkraft har undertecknat en avsiktsförklaring för framtida elleveranser från vindkraftsprojektet Hästliden i Piteå. Överenskommelsen markerar en fördjupning av det samarbete som påbörjades för ett år sedan, med målet att utveckla ny fossilfri elproduktion i Norrbotten.
Vindkraftsparken väntas producera 2,2 TWh per år, vilket motsvarar cirka 20 procent av den nuvarande elanvändningen i elprisområde 1.
– Vi är beroende av att projekt som Hästliden kan genomföras för att möta våra behov av fossilfri el. Den stegvisa omställningen kräver tillgång till el till konkurrenskraftiga villkor, säger Stefan Savonen, energichef på LKAB.
Nya tekniska möjligheter och minskad miljöpåverkan
Statkraft har ansökt om ett nytt tillstånd som möjliggör färre turbiner (85 istället för 105) med högre totalhöjd (300 meter). Detta minskar markanvändningen med 10 procent och möjliggör användning av den senaste tekniken, vilket sänker produktionskostnaderna med upp till 25 procent per kilowattimme.
– Den nya designen innebär lägre kostnader, mindre miljöpåverkan och större produktion under parkens livslängd. Vi hoppas regeringen fattar ett positivt beslut så att Hästliden kan stå driftklart 2029, säger Jakob Norström, Sverigechef på Statkraft.
Vindkraft som bas för vätgasproduktion
Samarbetet mellan LKAB och Statkraft sträcker sig även till att kombinera vindkraftsproduktion med vätgasproduktion, där Statkraft ansvarar för vindkraft och LKAB för vätgas. Målet är att skapa hållbara energilösningar för framtiden.
Fakta om Hästliden-projektet
- Produktion: Ökar från 1,7 TWh till 2,2 TWh per år.
- Effekt: 600 MW installerad kapacitet.
- Miljöpåverkan: Markanvändningen minskar med 10 procent.
- Livslängd: 35 år för alla turbiner.
- Total produktion: Ökar från 29 TWh till 64 TWh under parkens livslängd.
- Status: Ansökan ligger hos regeringen för prövning.
Statkraft, Europas största producent av förnybar energi, och LKAB, som står för 80 procent av EU:s järnmalmsproduktion, fortsätter sitt långvariga samarbete för att driva på den gröna omställningen.