Vindkraftskris i Danmark –  "vindkraften är ingen pengamaskin"

Landets klimat-, energi- och försörjningsminister Lars Aagaard har nu bett Energistyrelsen att föra en dialog med marknaden för att förstå varför intresset svalnade. Detta är särskilt förvånande med tanke på de positiva signaler som inkommit under de initiala marknadsdialogerna. Foto: Danska klimat-, energi- och försörjningsministeriet

Danmark, som länge setts som en global föregångare inom vindkraft, har hamnat i en oväntad kris. Landets största upphandling av havsbaserad vindkraft, med en kapacitet på 3 gigawatt, avslutades nyligen utan att ett enda bud lämnades in. Detta väcker frågor om regeringens strategi och marknadens villkor för att nå landets ambitiösa klimatmål.

Den danska Energistyrelsen erbjöd tre områden i Nordsjön – North Sea I A1, A2 och A3 – för utbyggnad av havsbaserad vindkraft. Tillsammans skulle dessa områden möjliggöra en kapacitet på upp till 3 gigawatt, som är en del av en planerad 6 gigawatts upphandling. Men trots tidigare intresse från flera företag blev resultatet nedslående: inga bud lämnades in före deadline.

En misslyckad upphandling utan bud

Efter den misslyckade upphandlingen har kritiken inte låtit vänta på sig. Den danska branschorganisationen Green Power Denmark beskriver det som ett "stort bakslag för den gröna omställningen". Organisationen betonar att de erbjudna områdena har några av världens bästa förutsättningar för havsbaserad vindkraft, med starka vindresurser och grunt vatten. Trots detta kom inga bud.

– Vindkraftverk är inte pengaträd, konstaterade organisationen i en skarp kommentar som riktades mot regeringens villkor för upphandlingen.

Behov av en omprövning

Experter och branschföreträdare pekar på att den danska regeringen kan ha missbedömt marknadens förutsättningar och konkurrensläget. De höga kostnaderna för att bygga vindkraftsparker, kombinerat med inflation och ökade materialkostnader, kan ha gjort villkoren mindre attraktiva för utvecklare. Dessutom har många företag redan investerat i liknande projekt i andra länder, där villkoren upplevs som mer gynnsamma.

För att undvika ytterligare misslyckanden uppmanas regeringen nu att ompröva upphandlingsvillkoren. Branschen efterlyser en tydligare fördelning av risker och en mer realistisk syn på de ekonomiska och tekniska utmaningarna.

Kärnkraftsdebatten i Tyskland: en parallell diskussion

Samtidigt som Danmark brottas med sina vindkraftsproblem pågår en intensiv debatt i grannlandet Tyskland om kärnkraftens framtid. Flera aktörer förespråkar en återstart av de nyligen nedstängda kärnkraftverken som en lösning på landets energikris. Förbundskansler Olaf Scholz har avvisat tanken på återstart, men delstater som Bayern, under ledning av Markus Söder, har öppet kritiserat beslutet.

Söder har även öppnat för en "kärnkraftsallians" med Tjeckien, där nybyggda kärnkraftverk skulle kunna exportera billig och koldioxidfri el till Bayern. Förslaget har mötts av hård kritik från gröna politiker, som menar att satsningen riskerar säkerheten och fördröjer utbyggnaden av förnybar energi.

Framtiden för grön energi i Europa

Händelserna i Danmark och Tyskland illustrerar de utmaningar som Europas energimarknad står inför. Vindkraft och kärnkraft ses båda som centrala delar av den gröna omställningen, men politiska beslut, ekonomiska realiteter och marknadsdynamik sätter ofta käppar i hjulen. Danmark måste nu snabbt agera för att rädda sin nästa upphandlingsfas och undvika ytterligare bakslag i jakten på netto-nollutsläpp. Samtidigt väcker debatten om kärnkraftens roll i Tyskland frågor om vilken väg Europa ska ta för att säkra en hållbar och stabil energiförsörjning.

Källa: Recharge News