Svensk Vindenergi har svarat på regeringens remiss av utredningsförslagen i regeringens utredning om finansiering och riskdelning av ny kärnkraft i Sverige. Vi delar uppfattningen om att all fossilfri elproduktion behövs för att klara Sveriges mål, men vi är bekymrade för den effekt som förslagen kommer ha på investeringsviljan för andra kraftslag.
Sverige har klimatmål om att nå nettonollutsläpp till 2045. Regeringen har satt ett mål att elsystemet ska kunna leverera minst 300 TWh till samma år. Det innebär att Sverige behöver bygga ut elproduktionen kraftigt till dess för att elektrifieringen och klimatomställningen ska bli möjlig. All fossilfri elproduktion kommer behövas för att klara en så expansiv och snäv tidsplan. Svensk Vindenergi ser att kärnkraften kommer kunna vara med och bidra på den resan, och att befintlig kärnkraft bidrar med viktiga funktioner för att säkra elsystemet funktionalitet.
Vi är däremot bekymrade över utredningens förslag då vi ser att ett direkt stöd till enbart kärnkraft utifrån den modell som utredningen har föreslagit skulle få kraftigt negativa effekter för investeringsviljan i vindkraft på den svenska marknaden – både för befintliga och tillkommande projekt. Det finns en risk att ny elproduktion som skulle kunna tillkomma innan ny kärnkraft är på plats inte förverkligas. Med den föreslagna modellen ser vi också en risk för att lönsamheten för befintlig elproduktion skulle försämras kraftigt.
Ett av de bärande argumenten till att ny kärnkraft behövs är för att den stabiliserar elsystemet och minska systemkostnaderna. Detta anser vi behöver utredas vidare, då fler tekniker har utvecklats bara de senaste åren som gör det möjligt för vindkraft och andra kraftslag att bidra till ökad överföringsförmåga, spänningsstabilitet och rotationsenergi.
Det kan finnas ett behov för staten att ta en större roll i utbyggnaden av ny elproduktion för att snabbare bygga ut elproduktionen och säkerställa att Sverige når sina klimatmål. Svensk Vindenergi förespråkar dock att detta bör ske med så teknikneutrala och marknadsorienterade principer som möjligt för att de politiska målen ska kunna realiseras. Vi presenterar ett koncept i vårt remissvar till regeringen på hur ett sådant system skulle kunna se ut.