Välkommet förslag att stötta havsbaserad vindkraft

Miriam Münnich Vass, näringspolitisk expert inom klimat och energi, Teknikföretagen. Pressbild: Teknikföretagen
Miriam Münnich Vass, näringspolitisk expert inom klimat och energi, Teknikföretagen. Pressbild: Teknikföretagen

Nyligen presenterades den efterlängtade elmarknadsutredningen, som haft i uppdrag att förbättra elmarknadens funktion och möjliggöra en snabb modernisering och utbyggnad av Sveriges elsystem. De huvudsakliga förslagen är genomtänkta och kan ge stor positiv effekt för elsystemet, förutsatt att regeringen snabbt går vidare med dem.

Miriam Münnich Vass, näringspolitisk expert inom klimat och energi på Teknikföretagen, kommenterar:
Utredaren föreslår – i likhet med vad Teknikföretagen länge efterfrågat – att det behövs ett stöd till havsbaserad vindkraft. Stödet bör vara utformat i likhet med det som nyligen lagts fram för ny kärnkraft, det vill säga ett prissäkringsstöd. Det är mycket välkommet, säger Teknikföretagens expert inom klimat och energi, Miriam Münnich Vass.

Hon fortsätter:
Havsbaserad vindkraft kommer att bli viktigt framöver då landbaserad vind ofta har svårt att ta sig igenom tillståndsprocesserna. Det är framför allt södra Sverige och Västra Götaland som behöver mer energi och överföringskapacitet skyndsamt, fortsätter Miriam Münnich Vass.

Utredningen föreslår även att aktörer som tillhandahåller viktiga stödfunktioner i elsystemet, som rotationsenergi, frekvenshållning och lokal kapacitet, ska kunna få ersättning. Teknikföretagen har länge drivit frågan om att ny teknik ska integreras i det moderna elsystemet, och förhoppningen är nu att ersättningen även ska omfatta lagring, flexibilitetstjänster och AI-baserade lösningar. Målet är att optimera systemets utnyttjande, minska prisvolatilitet och skapa bättre förutsättningar för nya aktörer att ansluta till elnätet.

Att förtydliga uppdrag och ansvar för Svenska Kraftnät, Energimarknadsinspektionen samt regionala och lokala nätägare är också avgörande för att öka effektiviteten och hushålla med resurser. Teknikföretagen ser positivt på ett sådant initiativ. Nu vilar ansvaret på regeringen att genomföra de väl underbyggda förslag som presenterats efter omfattande analyser.

För att elektrifieringen och klimatomställningen ska bli verklighet krävs ett elsystem som kan leverera betydligt mer el och effekt än idag — till en konkurrenskraftig totalkostnad.