Enligt en ny sammanställning från Svensk Vindenergi stoppade det kommunala vetot 63 procent av de aktuella landbaserade vindkraftsprojekten under 2024.
Detta innebär att få projekt godkändes, och många kommuner väntar fortfarande på att det nya regelverket för regeringens incitament till kommuner som accepterar vindkraft ska träda i kraft. Incitamentet verkar dock redan ha haft en positiv inverkan på kommunernas beslut.
För att Sverige ska klara klimatomställningen krävs en omfattande elektrifiering. Det finns därför ett nationellt mål om att elsystemet ska fördubblas och kunna möta en elanvändning på minst 300 terawattimmar (TWh) år 2045. Vindkraftsutbyggnaden är central i denna omställning, då den kan ge snabb och storskalig elproduktion till ett konkurrenskraftigt pris.
I september 2024 meddelade regeringen ett nytt incitament för kommuner, som innebär ett stöd motsvarande vindkraftens fastighetsskatt. Svensk Vindenergi noterar att detta kan ha påverkat kommunernas beslut positivt, eftersom en större andel av projekten godkändes efter regeringens besked, även om regelverket för stödet ännu inte är fastställt. Statistiken för 2024 är begränsad, men den visar att andelen godkända projekt ökade från 29 procent innan beskedet till 50 procent efter.
Trots detta är andelen veton fortsatt hög: 17 av 27 landbaserade vindkraftsprojekt (63 procent) stoppades av det kommunala vetot under 2024. Denna andel är även ungefär lika hög för havsbaserad vindkraft i sjöterritoriet.
– Vi ser att regeringens meddelade incitament, som motsvarar den fastighetsskatt vindkraften betalar, kan ha haft en positiv effekt på kommunernas beslut. Samtidigt väntar kommunerna på att regelverket för hur stödet ska fördelas ska fastställas, säger Ina Müller Engelbrektson, branschjurist på Svensk Vindenergi.
Om rapporten "Kommunala vetot landbaserad vindkraft 2020–2024"
På uppdrag av Svensk Vindenergi har Westander Klimat och Energi gjort en statistisk kartläggning av det kommunala vetot för landbaserad vindkraft sedan 2014. För perioden 2020–2024 har de också inkluderat projekt före samråd och i samrådsfas.
Sammanfattningsvis stoppades 83 av 130 (64 procent) av de aktuella projekten av det kommunala vetot mellan 2020 och 2024. Under 2024 stoppades 17 av 27 (63 procent) projekt. Kommuner i södra Sverige (elområde 3 och 4) blockerade en större andel projekt och verk jämfört med kommuner i norra Sverige (elområde 1 och 2) under samma period. Andelen vetobeslut är också ungefär lika hög för havsbaserad vindkraft i sjöterritoriet.