Storsatsning på Hornsea 3 och 4 – framtidens vindkraft i Storbritannien

Ørsted kommer att bygga både Hornsea 3 och Hornsea 4 samt de tillhörande transmissionsanläggningarna, inklusive både havs- och landbaserade transformatorstationer och exportkablar. Efter att projekten är färdigställda kommer transmissionsanläggningarna att säljas till en ny ägare i enlighet med brittiska regler. Foto: Ørsted

Den brittiska avdelningen för energisäkerhet och netto-noll (DESNZ) har tilldelat Ørsted viktiga kontrakt för två av världens största havsbaserade vindkraftsparker. Hornsea 3, med en kapacitet på 1 080 megawatt, och Hornsea 4, med en kapacitet på 2 400 megawatt, har båda fått så kallade kontrakt för skillnad (CfD). Hornsea 3;s del tilldelades till ett indexerat pris på 54,23 brittiska pund per megawattimme och Hornsea 4 till 58,87 brittiska pund per megawattimme, beräknat i 2012 års priser.

Rasmus Errboe, vice VD och kommersiell chef på Ørsted, kommenterade:

– Vi är glada över resultatet av den sjätte tilldelningsrundan, som är en viktig milstolpe för två av världens största havsbaserade vindkraftsparker. Vi ser fram emot att leverera dessa betydande projekt, som kommer att förse Storbritannien med storskalig förnybar energi och stödja regeringens mål att fyrdubbla den havsbaserade vindkraftskapaciteten till sextio gigawatt före 2030.

Viktiga steg mot ett grönare energisystem

Duncan Clark, senior vice president och chef för Ørsted i Storbritannien och Irland, betonade betydelsen av denna utveckling:

– Det viktigaste att ta med sig från denna tilldelningsrunda är att framsteg görs, och denna fart måste fortsätta. Regeringen visar att de tar förnybar energi på allvar, och vi är säkra på att de kommer att fortsätta samarbeta med branschen för att öka antalet projekt i Storbritannien. Havsbaserad vindkraft är avgörande för landets energisäkerhet och erbjuder lågkostnadsel till brittiska hushåll och företag.

Hornsea 3 och 4 – banbrytande projekt

Hornsea 3 kommer att bli världens största enskilda havsbaserade vindkraftspark, med en total kapacitet på 2 955 megawatt. När den är i full drift kommer Ørsteds Hornsea-zon att ha en total kapacitet på över fem gigawatt, vilket är tillräckligt för att försörja cirka fem miljoner brittiska hushåll med elektricitet.

Hornsea 4, som är planerad att tas i drift innan 2030, kommer att öka kapaciteten ytterligare, vilket skapar ett vindkraftskluster på cirka åtta gigawatt. Denna koncentration av kraft i Hornsea-zonen kommer inte bara att förstärka Storbritanniens energisäkerhet, utan också bidra till att uppnå regeringens mål om netto-nollutsläpp.

Om kontrakten för skillnad (CfD)

De två kontrakten för skillnad (CfD) som tilldelats Hornsea 3 och Hornsea 4 gäller i upp till femton år efter att vindkraftsparkerna tas i drift. Priset på elen som produceras kommer att indexeras enligt inflationen fram till att kontraktet börjar gälla. När CfD-perioden är över kommer vindkraftsparkerna att sälja elektricitet till marknadspris eller teckna nya elköpsavtal.

En del av ett större sammanhang

Ørsted är redan en ledande aktör inom havsbaserad vindkraft i Storbritannien, med tolv vindkraftsparker i drift. Hornsea 3 och 4 blir företagets tredje och fjärde projekt av gigawattskala i Hornsea-zonen, efter Hornsea 1 och 2, som har en kapacitet på 1,2 respektive 1,3 gigawatt. Med dessa stora satsningar stärker Ørsted sin position som en nyckelspelare i omställningen till förnybar energi i Storbritannien.

Dessa projekt visar på den växande betydelsen av havsbaserad vindkraft för att nå både nationella och globala klimatmål. Ørsted är fast beslutna att fortsätta leverera stora projekt som bidrar till ett hållbart energisystem och säkrar tillgången på ren energi för framtida generationer.

Källa: Ørsted