Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) är en internationell investeringsbank som stödjer europeisk utveckling. Sedan starten 1991 har banken investerat över 190 miljarder euro i fler än 6 800 projekt på tre kontinenter. I Bulgarien har EBRD investerat sammanlagt 4,5 miljarder euro i 292 projekt, med fokus på att stärka konkurrenskraften inom den privata sektorn, utveckla finanssektorn och minska infrastrukturområdets underskott.
Enligt Svetlin Pislenski, Senior Banker vid EBRD i Bulgarien, är finansiering av förnybar energien viktig del av bankens strategi. I takt med att globala hållbarhetsmål höjs ligger EBRD i framkant när det gäller grön finansiering, som utgjort över hälften av bankens finansiering under de senaste tre åren. I Bulgarien fokuserar banken på att stödja investeringar i förnybar energi för att bidra till att minska koldioxidutsläpp och stärka hållbara energikällor.
Potential för förnybara energikällor i Bulgarien
Bulgarien har stor potential för förnybar energi, med resurser som sol, vind, biomassa och geotermisk energi. EBRD:s strategi betonar vikten av att utveckla dessa energikällor, vilket kan bidra till att minska Bulgariens beroende av fossila bränslen och energianvändning från import. Landet har också ambitiösa mål för ökad andel förnybar energi som en del av sitt Resilience and Recovery Plan.
I planen ingår bland annat en målbild om 27,1 % förnybar energi till 2030, utbyggnad av det nationella elnätet för att underlätta nya anslutningar, och upphandling av 1 425 megawatt förnybar energi med energilagring senast 2026. Denna utveckling ökar intresset för investeringar i förnybara energiprojekt.
Utmaningar för förnybar energi i Bulgarien
Trots den positiva utvecklingen finns flera hinder som påverkar Bulgariens förnybara energimarknad. Sedan det så kallade inmatningstariffsystemet avskaffades 2013 har utbyggnaden av förnybar energi nästan avstannat. Efterfrågan på långsiktiga kraftköpsavtal (PPA) är låg, vilket kan avskräcka investerare eftersom det ökar projektens risker. Marknadens positiva signaler ger dock anledning till optimism kring framtida investeringar.
Integrationen av förnybara energikällor i elnätet är också en utmaning, då detta kräver betydande investeringar i nätuppgraderingar och energilagringslösningar. EBRD ser positivt på möjligheterna att stödja dessa investeringar, vilket är nödvändigt för att skapa en stabil infrastruktur för förnybar energi.
EBRD:s finansiering av förnybar energi i Bulgarien
Under de senaste fem åren har EBRD erbjudit en rad finansieringslösningar för att stödja förnybara projekt. Bland annat har banken investerat 49 miljoner euro i vind- och vattenkraftsprojekt samt ytterligare 25 miljoner euro genom ett riskdelningsavtal med UniCredit Bulbank för solenergiprojekt. Banken har också gett ett lån på 60 miljoner euro till ProCredit Bank för vidareutlåning till gröna projekt i Bulgarien och Grekland.
Lärdomar från grön finansiering i Östeuropa
EBRD är även verksam i andra länder i regionen och möter där liknande utmaningar. Länder som Rumänien, Slovenien, Grekland, Serbien och Kroatien brottas med kapacitetsbegränsningar i elnäten, vilket gör det svårt för nya projekt att få anslutningstillstånd. Ytterligare investeringar i elnät och energilagring är avgörande för att avlägsna dessa flaskhalsar.
Ett intressant projekt som EBRD nyligen finansierade är en 1,2 gigawatt stor vindkraftspark i Östersjön i Polen, vilket är den första havsbaserade vindkraftsanläggningen finansierad av EBRD i regionen. Andra framstående projekt inkluderar investeringar i vindkraft i Kroatien, där EBRD använt innovativa finansieringsmodeller med både företagsavtal och marknadsbaserade finansieringsstrukturer. Dessa projekt kan fungera som modeller för framtida investeringar i regionen.
Framtiden för förnybar energi i Bulgarien
Med en växande marknad och stigande efterfrågan på förnybar energi finns stor potential för Bulgarien att avancera på området för grön energi. EBRD ser optimistiskt på framtiden och är redo att fortsätta stötta Bulgariens gröna omställning genom både direkt finansiering och policyarbete som syftar till att reformera energisektorn och skapa långsiktigt hållbara lösningar.
Källa: EBRD