Energiföretagen Sverige anser att ett auktionsförfarande kan vara ett effektivt verktyg för att påskynda utbyggnaden av havsbaserad vindkraft. Samtidigt betonar organisationen att det är avgörande att befintliga projekt inte hamnar i skymundan.
– För att vi ska kunna få fram fossilfri el på kort sikt måste fokus vara på befintliga projekt och projekt som har fått tillstånd, säger Lars Andersson, ansvarig för vindkraftsfrågor på Energiföretagen Sverige.
I december lades utredningen Vindkraft i havet – en övergång till ett auktionssystem fram, där förslag ges på hur miljöprövningen av havsbaserade vindkraftsprojekt kan förenklas och förtydligas. Utredningens huvudbudskap är att Sverige bör införa ett auktionssystem för att staten tidigt ska kunna peka ut lämpliga områden för vindkraftsutbyggnad, med hänsyn till olika intressen till havs.
I sitt remissvar framhåller Energiföretagen vikten av att ny elproduktion utvecklas i takt med efterfrågan på fossilfri el. För att detta ska bli verklighet krävs förenklade villkor för alla typer av fossilfri elproduktion – något utredningens förslag kan bidra till.
– Energiföretagen ställer sig bakom principen med ett auktionssystem därför att det skulle stärka möjligheterna till en central planering av utbyggnaden av havsbaserad vindkraft och det behövs. Det är dock osäkert om och när eller i vilken utsträckning som auktionssystemet kommer att aktualiseras, säger Lars Andersson.
Organisationen lyfter fram vikten av att ge pågående projekt rätt förutsättningar att gå vidare – detta gäller både de som redan har fått tillstånd och de som befinner sig i tillståndsprocessen.
– Att göra en ”omstart” av systemet, där samtliga pågående ansökningar avslås, skulle inte innebära ett effektivt nyttjande av de resurser som lagts ned från såväl utvecklare som det offentliga. Fokus behöver därför läggas på pågående projekt och projekt som redan erhållit tillstånd.
Enligt Energiföretagen krävs statliga riskavlyft för att flera typer av kraftslag, energilagring och effektiviseringslösningar ska kunna genomföras i den skala som behövs för att klara elektrifieringen. Dessa stöd bör utformas utifrån det samlade behovet i elsystemet, särskilt när vissa lösningar i dagsläget inte etableras i nödvändig omfattning eller till en samhällsekonomiskt hållbar kostnad.
– Havsbaserad vind tillhör den typ av kapitalintensiva investeringar som kan behöva någon form av riskavlyft för att kunna möta samhällets efterfrågan på el i det kortare perspektivet. Att enbart införa ett auktionssystem bedömer vi vara otillräckligt, säger Lars Andersson.