Sedan årsskiftet 2024/25 är tyska elbolag skyldiga att erbjuda så kallade dynamiska elavtal. Men en ny undersökning visar att dessa avtal ofta är svåra att hitta – ibland till och med dolda för kunderna.
Många känner inte till dynamiska elavtal
Dynamiska elavtal ses av experter som en viktig del av energiomställningen. Genom att koppla elanvändningen till tillgången på sol- och vindkraft kan förbrukningen optimeras. Det kräver dock två saker: styrbara apparater och elavtal som följer prisvariationerna på elmarknaden, timme för timme.
Dynamiska elavtal och nätstabilitet – framtidens energilösning?
Trots lagkravet från januari 2024 visar en undersökning från IPPEN.MEDIA att många elbolag gör det svårt för kunderna att hitta dessa avtal.
Enligt en studie från Tysklands konsumentorganisation känner 81 procent av hushållen inte till dynamiska elavtal. Mer än hälften av de tillfrågade hade aldrig ens hört talas om dem – trots att de kan innebära lägre elkostnader.
– Med dynamiska elavtal kan konsumenter delta i energiomställningen och dra nytta av lägre elpriser. Men många saknar fortfarande information, säger Jutta Gurkmann vid konsumentorganisationen.
Elbolagen gör avtalen svåra att hitta
Trots det lagstadgade kravet visar undersökningen att elbolagen ofta gömmer sina dynamiska avtal på sina webbplatser. Hos Stadtwerke München måste kunder aktivt söka efter avtalet – det finns inte listat under ”Elavtal”. Hos eprimo listas nio andra elavtal i egna rutor innan det dynamiska alternativet dyker upp långt ner på sidan. Vattenfall placerar sitt dynamiska avtal sist i listan över tillgängliga avtal.
Flera elbolag verkar inte erbjuda något dynamiskt avtal alls, eller gör dem så svåra att hitta att de blir nästintill otillgängliga för kunderna.
Brist på förberedelser och tekniska hinder
Att elbolagen undviker dessa avtal förvånar inte branschexperter. Enligt Liliane Ableitner, vd för cleantech-företaget exnaton, har energibolagen haft tre år på sig att förbereda sig – ändå började många inte ta det på allvar förrän sommaren 2024.
För att kunder ska kunna använda dynamiska elavtal krävs en smart elmätare, en så kallad Smart Meter, som läser av elpriserna i realtid. Dessa måste installeras av nätägaren, men installationerna drar ofta ut på tiden på grund av personalbrist. Dessutom är kostnaden för en Smart Meter för hushåll begränsad till 20 euro per år, vilket innebär att nätbolagen tvingas stå för resten av kostnaden.
Smart Meter – en nödvändighet för energiomställningen
Enligt Ableitner bör bristen på Smart Meter inte vara ett hinder. – Det finns möjligheter att tillfälligt hantera dynamiska elavtal utan Smart Meter genom standardiserade förbrukningsprofiler, säger hon.
Flera bolag arbetar aktivt för att få igång Smart Meter-installationerna, däribland Octopus Energy, Tibber, Ostrom, Enpal och LichtBlick. Några av dem har startat en gemensam satsning för att påskynda installationerna.
För konsumenter som vill ha en Smart Meter kan dessa bolag vara en väg att gå – de kan ofta hjälpa till med installationen och se till att hushållen får tillgång till dynamiska elavtal.
Källa: Merkur