Aldrig har så mycket vindkraft stoppats som på senare tid. Konsultbyrån Westander Klimat och Energi har på uppdrag på Svensk Vindenergi tagit fram en rapport som visar att under 2021 stoppade de svenska kommunerna 78 procent av alla ansökningar på land – en dramatisk ökning från året innan då 38 procent stoppades. Och kommunerna säger nej oavsett partier och politiskt styre. Nu menar vindkraftsbranschen att vetot hotar elektrifiering, grön industri och hela klimatomställningen.
– Vi ser att kommunerna stoppar mer och mer vindkraft i en tid då svensk industri och hela Europa behöver mer elektricitet, säger Tomas Hallberg, tillståndsexpert på Svensk Vindenergi till SVT.
Senast är det norska Statkraft som efter en lång juridisk process stoppas från planerna att bygga ut vindkraft i Västervik. Och som oftast är det en lokal opinion som tvingar fram ett veto av de lokala politikerna.
Att så många vindkraftsprojekt stoppas hänger samman med att vindkraftverken har blivit väsentligt större på senare tid och att fördyringar för havsbaserad vindkraft gjort att landbaserade parker blir allt vanligare.
Röster höjs för att inskränka den kommunala vetorätten när det gäller etableringen av vindkraft. Än så länge har förslagen om att slopa den kommunala vetorätten inte vunnit gehör. Vindkraftsetableringarna föregås av omfattande tillståndsprocesser i vilken inte minst en miljöprövning ingår. Det är naturligtvis besvärande för vindkraftsbolagen att när alla juridiska och miljömässiga tillstånd är klara, i slutänden hindras av ett kommunalt veto.