Polen överväger högre pristak vid upphandlingar för havsbaserad vindkraft

Polens klimatminister Paulina Hennig-Kloska. Foto: Polens klimatministerium

Regeringen i Polen planerar att höja pristaket för nästa fas av upphandlingar för havsbaserad vindkraft, efter kritik mot tidigare förslag som ansågs sätta ett alltför lågt pris.

Polens regering har lagt fram ett nytt förslag om ett högre pristak för en andra fas av upphandlingar inom havsbaserad vindkraft. Enligt utkastet till reglering som presenterades i somras, och som var ute på offentlig remiss, ansågs det tidigare föreslagna taket vara för lågt.

Enligt nyhetssajten Gramwzielone har Polens klimat- och miljöministerium nu föreslagit ett nytt pristak på 512,32 polska zloty per megawattimme, vilket motsvarar cirka 130 dollar. Det tidigare planerade taket låg på 471,83 polska zloty per megawattimme.

Kritik från vindkraftsindustrin

Polska vindkraftsföreningen (PWEA) var en av de aktörer som påpekade att det lägre pristaket skulle ha uteslutit flera projekt från framtida upphandlingar. När Recharge kontaktade PWEA för en kommentar kring regeringens nya förslag, avböjde de att uttala sig.

Polens satsning på vindenergi

Polen har ambitiösa planer för utbyggnad av havsbaserad vindkraft och siktar på att installera totalt tolv gigawatt i nästa fas av satsningen. Landet har redan börjat bygga ut sin kapacitet till havs och ser detta som en viktig del av sin framtida energiförsörjning. För att uppnå sina klimatmål och minska beroendet av kol är vindkraften en central del i Polens strategi. Regeringens senaste förslag om att höja pristaket är ett försök att göra upphandlingarna mer attraktiva och möjliggöra fler projekt.

Bakgrund: Havsbaserad vindkraft i Polen

Polen har tidigare satsat stort på landbaserad vindkraft men ser nu att potentialen till havs kan bidra med betydligt mer energi. Landets geografiska läge vid Östersjön gör det särskilt lämpligt för havsbaserade projekt, där vindförhållandena är gynnsamma. Regeringen har redan godkänt ett flertal projekt och infrastrukturinvesteringar för att stötta denna utbyggnad, däribland nya elnät för att hantera den förväntade ökningen av elproduktionen från vindkraftverk till havs.

Med det nya förslaget hoppas regeringen få in fler anbudsgivare vid kommande upphandlingar, vilket kan snabba på utvecklingen och säkerställa att Polen når sitt mål för grön energi. Det högre pristaket är tänkt att göra projekten mer lönsamma och därmed attrahera fler investerare.

Framtida möjligheter

Satsningen på tolv gigawatt havsbaserad vindkraft är en del av en bredare plan att integrera förnybar energi i Polens energimix. Landets regering har också pekat på att utvecklingen av havsbaserad vindkraft kan ge stora ekonomiska fördelar, inte bara genom att skapa jobb inom själva energiindustrin utan också genom att driva på teknisk innovation och underleverantörers tillväxt.

Ett ökat samarbete mellan offentliga och privata aktörer förväntas vara avgörande för att lyckas med denna omställning. Polen hoppas kunna bli en ledande nation inom havsbaserad vindkraft i Östersjöregionen och har redan inlett samarbeten med andra länder för att dela erfarenheter och teknik.

Vägen framåt

När Polens regering nu höjer pristaket för upphandlingar inom havsbaserad vindkraft signalerar det en vilja att satsa stort på förnybar energi. Med de nya förutsättningarna kan fler projekt bli ekonomiskt genomförbara, vilket är ett viktigt steg för att kunna realisera målet om en grönare framtid. Samtidigt kvarstår utmaningar, som att säkerställa att investeringarna är hållbara och att infrastrukturen kan hantera den ökade mängden elproduktion.

Det återstår att se hur marknaden kommer att reagera på de nya reglerna, men det är tydligt att Polen vill ta täten i övergången till ren energi och ser havsbaserad vindkraft som en nyckelkomponent i denna strategi.

Källa: Recharge News