Enercons 4,3MW onshore vindkraftsprototyp erhåller TÜV Nords typcertifikat                                                                                                                       

Grönt ljus för Enercons E-138 EP3 E3-turbin. Foto: Enercon

Den E-138 EP3 E3-turbinens belastningar, effektkurva och ljudnivåer mättes framgångsrikt vid en testanläggning i Staphorst, Nederländerna.

Den tekniska tjänsteleverantören TÜV Nord har utfärdat ett typcertifikat för Enercons E-138 EP3 E3 vindkraftverk för landbaserad användning, vilket möjliggör för den tyska tillverkaren att påbörja leveranser under första kvartalet 2026.

- Detta är en viktig milstolpe i vår produktplan, som snart kommer att följas av ytterligare viktiga steg, sade EP3-produktchefen Sascha Exner.

- E-138 EP3 E4, med vilken vi kommer att standardisera gondolerna för EP3- och EP5-plattformarna, är redan under utveckling.

Nyckelhinder för tillväxten

Enercons VD Udo Bauer varnar för att transportinfrastruktur är en nyckelhinder för tillväxten av vindkraft. Udo Bauer säger att det inte finns någon flaskhals på leverantörssidan, men större volymer av turbiner kräver bättre vägar och broar.

- Vindkraftsindustrin kan och kommer att leverera" större volymer av vindkraftstillägg som politikerna siktar på, men det behöver finnas bättre infrastruktur för att transportera vindkraftverk under broar eller på vägar, sade Enercons VD Udo Bauer.

Reaktion på mässan

Bauer reagerade vid öppningen av mässan WindEnergy Hamburg, nyligen på kommentarer från Tysklands klimat- och energiminister Robert Habeck, som sade att större volymer av vindkraft som tilldelats snart skulle göra landets mål att lägga till 10GW landbaserad vindkraft per år till verklighet, medan den nya flaskhalsen i expansionen relaterade till transport, tillverkning och installation.

- Industrin kan och kommer att leverera. Det kommer inte att finnas en flaskhals på leverantörssidan. Man kommer att se det de närmaste två dagarna här på mässan att industrin är förberedd för detta, sade Bauer under en öppningspanel.

Källa: Recharge News