Ørsted lägger ner sitt storskaliga vätgasprojekt i Jylland

Symbolbild. Foto: Creative Commons Lic, Pixabay kredit. undesigned

Ørsted har nyligen beslutat att lägga ner sitt storskaliga vätgasprojekt i Jylland, vilket är ännu ett av deras gröna miljardprojekt som stoppas. Det specifika projektet var ett samarbete med Skovgaard Energy och syftade till att utveckla en Power-to-X-anläggning i Idomlund, nära Holstebro i västra Danmark. Anläggningen var tänkt att använda vind- och solenergi för att producera grön vätgas genom elektrolys, som sedan kunde exporteras för att stödja Europas gröna omställning.

En av de främsta orsakerna till att Ørsted drog sig ur projektet var en oväntat långsam utveckling av marknaden för flytande e-bränslen, särskilt e-metanol, som anläggningen skulle producera.

Trots framgång

Trots företagets framsteg inom förnybar energi har efterfrågan på sådana bränslen inte vuxit i den takt som man hoppats, vilket gjorde projektet ekonomiskt osäkert.

Skovgaard Energy har dock meddelat att de kommer att fortsätta arbetet på egen hand, och projektet kan fortfarande spela en viktig roll i Danmarks gröna omställning om rätt förutsättningar för vätgasinfrastruktur och vindkapacitet på plats. Ørsted fortsätter också att satsa på andra vätgasprojekt, särskilt med fokus på Power-to-X-teknologi, som anses vara avgörande för att minska utsläppen inom tung industri och transporter i Europa.

Källor: Technology.com/news/orsted-scrap-flagshipone-hydrogen-project-despite-increased-h1-profits/),