Vattenfall stänger Kriegers Flak, Centerpartiet kräver åtgärder

Foto: Robert Wiedemann / Unsplash

Vindkraftsprojektet Kriegers Flak, som planeras att ligga 30 km utanför Trelleborg, omfattar cirka femtiotalet vindkraftverk och skulle kunna producera energi i elområde 4 under minst 30 år. Den årliga energiproduktionen beräknas vara omkring 2,7 TWh, vilket räcker för att förse 500 000 hushåll med förnybar och fossilfri energi eller att ladda över en miljon elbilar.

Nu meddelar Vattenfall att projektet stoppas, vilket kommer att ha allvarliga konsekvenser för energipriserna i Skåne både på kort och lång sikt, eftersom projektet utgör cirka 25% av alla pågående projekt i regionen.

Centerpartiet har därför skickat in ett initiativärende till Regionstyrelsen i Region Skåne. Vi begär att förvaltningen tar fram en gemensam skrivelse från Regionstyrelsen till Sveriges regering för att skyndsamt lösa nätkoncessionen för Kriegers Flak.

"Knäckfrågan i förhandlingarna med staten har varit nätkoncessionen. Vi anser att detta kan lösas med de stora belopp som finns i Svenska Kraftnäts flaskhalsavgifter. Vi måste förbättra vår elförsörjning omedelbart!" säger Birte Sandberg, gruppledare för Centerpartiet i Skåne.