Vindkraftssektorn efterlyser tydligare havsplaner för ökad energiproduktion

Foto: Seth / Unsplash

Vindkraftssektorn har lämnat sina synpunkter till Havs- och vattenmyndigheten angående de föreslagna revideringarna av havsplanerna, vilka myndigheten ska överlämna till regeringen för beslut i slutet av december. Uppdraget syftar till att ändra havsplanerna för att möjliggöra ökad energiproduktion. Havsplanernas riktlinjer är avgörande för aktörer som vill etablera havsbaserad vindkraft. Svensk Vindenergi anser att de föreslagna planerna bättre bör hantera försvarsintressen i ett senare skede och att bedömningarna mellan olika intressen bör bli mer transparenta och baseras på lösningar för samexistens.

Enligt Svensk Vindenergi är havsplanernas vägledande roll helt nödvändig och ett viktigt verktyg för regeringen, myndigheter, kommuner och verksamhetsutövare i arbetet med att etablera havsbaserad vindkraft.

Behov av ökad transparens i bedömningsunderlag För att havsplanerna ska fungera som avsett måste det tydligt framgå vilka kriterier bedömningarna av områden grundar sig på. Underlagen som används för klassificeringar av områden behöver vara robusta och väl underbyggda. Granskningsförslaget saknar dock transparens kring vilka underlag som ligger till grund för myndighetens helhetsbedömningar och vilka kriterier som styrt dessa. Vissa bedömningar verkar ha gjorts utan tillräckliga sakliga underlag och innehåller ogrundat negativa antaganden om vindkraftens påverkan. Det gäller exempelvis möjligheterna till samexistens och slutsatser om att vindkraft alltid har negativ påverkan i förhållande till andra intressen, eller att sådan påverkan inte kan åtgärdas. Det är viktigt att klargöra att den påverkan som beskrivs i havsplanerna är preliminär och föregår en rättslig prövning.

Vindkraften behöver utrymme för att nå energi- och klimatmålen Svensk Vindenergi välkomnar att granskningsförslaget har övergett den tidigare indelningen i alternativområden och återgått till energi- och utredningsområden. Dock menar man att de föreslagna planerna riskerar att motverka sitt syfte genom att inte erbjuda tillräckligt med områden för energiproduktion. Stora områden riskerar att uteslutas på grund av att försvarsintressen kvarstår efter att förslaget överlämnats till regeringen, och betydande delar av utpekade energiområden bedöms försvinna till förmån för sjöfartens säkerhetszoner. Dessutom har metodiken bakom planalternativen brister, särskilt när det gäller bedömningarna av resurseffektivitet.

Eftersom Försvarsmaktens synpunkter inte har inkluderats i granskningsförslaget, måste planerna ta hänsyn till försvarsintressen och främja lösningar för samexistens så långt det är möjligt.

Ytterligare specifika synpunkter från Svensk Vindenergi

  • Förtydliga eller ta bort vissa planalternativ
  • Beakta beslutade översiktsplaner
  • Inkludera försvarsintressen och klargör samexistenslösningar i havsplanerna
  • Anta inte att visuell påverkan från havsbaserad vindkraft alltid är negativ
  • Risk för påverkan på lämningar på havsbotten är mycket låg
  • Inkludera samrådsunderlag i bedömningar av påverkan på fåglar
  • Vänta in resultaten av Natura 2000-prövningar
  • Sjöfartens säkerhetsavstånd bör inte enbart inkräkta på energiområden
  • Använd internationellt vedertagna standarder för att fastställa säkerhetsavstånd
  • Samexistens mellan sjöfart och energi kräver reglering av sjötrafik
  • Utvidga bedömningen av vindkraftens påverkan på fiske
  • Beakta att matproduktion till havs har goda möjligheter att samexistera med vindkraft
  • Genomför kostnads-nyttoanalys av ytanvändning för att bedöma sysselsättning och samhällsutveckling
  • Bedöm förslagens konsekvenser för att nå klimatmålen