Kommunala vetot stoppade majoriteten av vindkraftsprojekt under 2024

Foto: Karsten Würth / Unsplash

En ny rapport från Svensk Vindenergi visar att nästan alla aktuella vindkraftsprojekt stoppades under första halvåret 2024, huvudsakligen på grund av det kommunala vetot och Försvarsmakten. Av de elva ansökningar om vindkraft på land och i territorialhavet som behandlades under denna period fick ingen tillstånd, där det kommunala vetot var den främsta orsaken.

Regeringen förutser en kraftig ökning av elförbrukningen, med en prognos på minst 300 terawattimmar (TWh) år 2045, vilket innebär att vindkraftens utbyggnad är avgörande. Trots detta stoppades 12 av 16 landbaserade vindkraftsprojekt (75 procent) under första halvåret 2024 på grund av det kommunala vetot, en ökning från 66 procent åren 2020–2023. Av de fyra projekt som godkändes av kommunerna stoppades tre av Försvarsmakten, vilket innebar att endast ett projekt kunde fortsätta tillståndsprövningen.

Daniel Badman, vd för Svensk Vindenergi, uttrycker oro över att så många potentiella elproduktionsprojekt stoppas, särskilt när behovet av en utbyggnad är akut. Han betonar att regeringen kan förändra situationen genom att snabbt genomföra förslag som stärker rättssäkerheten och ger incitament till kommuner och närboende för att främja Sveriges elektrifiering.

Rapporten visar också att ingen av de elva ansökningar om vindkraftsprojekt som avgjordes under första halvåret 2024 fick tillstånd. Dessa projekt, som omfattade tio landbaserade och ett i territorialhavet, kunde ha producerat cirka 16,7 TWh, motsvarande produktionen från två av Sveriges kärnkraftsreaktorer eller elanvändningen inom pappers- och massaindustrin.

För att möta framtida elbehov betonar rapporten vikten av att regeringen snabbt lägger fram ett paket som säkerställer en rättssäker process för kommunal tillstyrkan av vindkraft, samt inför incitament både för närboende och kommuner genom att överföra fastighetsskatten för vindkraft till kommunerna.

Daniel Badman varnar för att utan snabba reformer riskerar den storskaliga utbyggnaden av elproduktion, som är nödvändig för industri- och transportsektorerna, att inte bli verklighet vare sig till år 2030 eller 2035, vilket kan hota Sveriges konkurrenskraft.

Om rapporten
Rapporten, framtagen av Westander Klimat och Energi på uppdrag av Svensk Vindenergi, sammanställer statistik över användningen av det kommunala vetot under första halvåret 2024 samt antalet vindkraftsansökningar som avgjordes slutligt under samma period.