Ny milstolpe för svensk e-metanolproduktion - NorthStarH2-projektet lanseras

Foto: Ondrej Supitar / Unsplash

Den globala energikoncernen Uniper har valt att samarbeta med Liquid Wind för att utveckla NorthStarH2-projektet i Östersund. Projektets mål är att producera 100 000 ton e-metanol, som kan användas som ersättning för fossila bränslen inom sjöfart och kemiindustri.

NorthStarH2 kommer att omvandla förnybar elektricitet och biogen koldioxid till e-metanol, ett klimatneutralt elektrobränsle. Liquid Wind har fått uppdraget att leda utvecklingen av projektet genom att använda sin unika projektmetod, som inkluderar en standardiserad design och en digital plattform för effektiv replikering av e-metanolanläggningar.

Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind, kommenterar:

"Vi är mycket entusiastiska över att vara delaktiga i Unipers NorthStarH2-projekt. Detta projekt är ett tydligt exempel på Sveriges fortsatta ledarskap inom den gröna omställningen, tack vare landets förnybara energikällor. Elektrobränslen kommer att ha en central roll i elektrifieringen av flera sektorer, inklusive sjöfart, flyg och kemiindustri. Samarbetet med Uniper är en viktig milstolpe för Liquid Wind och understryker betydelsen av partnerskap och innovativ teknik i kampen mot klimatförändringarna."

Johan Sveningsson, Unipers Sverigechef, säger:

"NorthStarH2 är en nyckelkomponent i Unipers ambition att snabba på energiomställningen. Genom detta banbrytande projekt för produktion av grön metanol, som vi utvecklar tillsammans med Liquid Wind, utforskar vi både ny teknologi och nya samarbetsformer. Vi är övertygade om att det är genom ett partnerskapsbaserat angreppssätt som visionära projekt som detta kan bli framgångsrika. Tillsammans formar vi framtidens hållbara energiförsörjning."

Tidigare i sommar meddelade Uniper och Liquid Wind att de ingått ett strategiskt partnerskap för att påskynda utvecklingen av anläggningar för produktion av fossilfri e-metanol.