Fortum ansöker om tillstånd för vindkraftpark i Grums och Säffle

Foto: Fortum

Fortum har ansökt om tillstånd för att bygga vindkraftparken Borgvik hos länsstyrelsen i Örebro. Den planerade vindkraftparken, som kommer att ligga i Grums och Säffle kommuner, förväntas bidra med 450 GWh förnybar el per år till en region med ett ökande behov av ny energi.

Projektområdet, som huvudsakligen består av produktionsskog, omfattar cirka 2000 hektar. Fortum har ansökt om tillstånd att uppföra 20 vindkraftverk, var och en med en maximal höjd på 300 meter.

— Området har mycket goda förutsättningar för vindkraft. Om projektet får tillstånd, kommer de 20 vindkraftverken i SE3 att ha stor betydelse för energiförsörjningen i södra Sverige, säger Karl-Johan Hellblom, ansvarig för sol- och vindkraftsutveckling på Fortum.

Stort behov av el

Värmland har redan ett elunderskott som förväntas öka kraftigt i framtiden. För att förhindra en framtida elbrist har Länsstyrelsen i Värmland nyligen konstaterat att en kraftig utbyggnad av vind- och solkraft är nödvändig i länet.

— Vindkraftpark Borgvik kommer att spela en viktig roll i både klimatomställningen och energiförsörjningen för hela regionen. För att kunna attrahera nya industrietableringar och elintensiva verksamheter behövs betydligt mer elproduktion än vad som finns idag, säger Karl-Johan Hellblom.

Positiva kommuninvånare

Förra året gav Fortum Novus i uppdrag att genomföra en opinionsundersökning i de berörda kommunerna. Resultaten visade att en majoritet av invånarna i Grums och Säffle är positiva till vindkraft. Endast 26 procent av invånarna i Grums och 21 procent i Säffle anser att kommunerna bör använda sitt veto för att stoppa projektet.

— Det är glädjande att se att både Grums och Säffle invånare värdesätter den nytta vindkraftparken kan tillföra och att det finns ett starkt stöd från invånarna för att möta kommunernas elbehov med hjälp av vindkraft, säger Karl-Johan Hellblom.

Hänsyn och anpassningar

Under våren 2023 genomfördes samråd för projektet, och projektgruppen har lagt stor vikt vid lokala dialoger för att förstå området. Under projekteringstiden har projektet justerats för att bättre passa de lokala förutsättningarna och synpunkterna.

— Vi har gjort anpassningar för att minimera påverkan på djur, natur och biologisk mångfald. I dialog med berörda intressenter har vi också arbetat för att begränsa påverkan på landskapsbilden. Nu ligger beslutet om tillstånd hos myndigheterna, avslutar Karl-Johan Hellblom.