Avangrid och Statkraft ingår nytt avtal för vindkraft i USA – fortsatt satsning på förnybar energi

Service på högsta häjg. Norge har starka naturresurser för vindkraft, särskilt längs kusten, vilket har lett till en snabb utbyggnad av både land- och havsbaserade vindkraftparker. Trots detta har utmaningar som långa tillståndsprocesser och lokalt motstånd påverkat takten i utbyggnaden. Foto: Statkraft

Avangrid, ett ledande hållbart energibolag och medlem av Iberdrola-koncernen, har tecknat ett nytt korttidsavtal om virtuellt kraftinköp (VPPA) med Statkraft, Europas största producent av förnybar energi. Avtalet gäller energi från Avangrids 35 megawatt starka Casselman-vindkraftverk i Somerset County, Pennsylvania. Detta är det andra avtalet mellan de två företagen inom de senaste nio månaderna, vilket understryker deras växande samarbete i USA.

Tidigare i år ingick Avangrid och Statkraft ett liknande avtal för Avangrids 300 megawatt stora Streator Cayuga Ridge South-vindkraftverk i Illinois. Statkraft har även ett kraftinköpsavtal (PPA) med Iberdrola, Avangrids moderbolag, för energi från Iberdrolas Korytnica II-vindkraftverk i Polen.

- Vi är glada att fortsätta bygga vår relation i USA med Statkraft, en ledare inom ren energi som delar våra hållbarhetsmål på Avangrid, säger Pedro Azagra, vd för Avangrid. Detta är ytterligare ett bevis på marknadens intresse för våra produktiva anläggningar, samtidigt som vi hanterar risker inom vår befintliga projektportfölj. Partners som Statkraft är avgörande för att vi ska kunna fullfölja vårt åtagande att påskynda omställningen till ren energi.

Vindkraftens roll i USA:s energiomställning

Statkraft, som har en stark position inom den globala energimarknaden, ser dessa avtal som centrala för att driva den gröna omställningen framåt i USA. Med en ökande efterfrågan på ren energi i landet ökar också behovet av leverantörer som Statkraft.

- Kraftinköpsavtal är en nyckelfaktor för att driva den gröna omställningen framåt, säger Patrick Pfeiffer, chef för Statkrafts verksamhet i USA. När efterfrågan på ren energi växer i USA, växer också behovet av leverantörer som Statkraft. Vi är stolta över att stödja vår partner Avangrid med den långsiktiga trygghet som behövs för att lyckas i en konkurrensutsatt marknad.

Casselman-vindkraftverket, som startade kommersiell drift 2007, ligger cirka 100 kilometer sydost om Pittsburgh, nära städerna Meyersdale och Rockwood. Anläggningens 23 vindkraftverk, med en sammanlagd kapacitet på 35 megawatt, är placerade på och runt ett återställt dagbrott och bidrar till att skapa arbetstillfällen inom ren energi i regionen.

Vindkraftens utveckling i Norge och Sverige

I likhet med USA har vindkraften i Norge utvecklats snabbt och spelar en central roll i landets energimix.

I Sverige fortsätter vindkraften att vara en viktig del av den förnybara energisektorn. Landet har idag en installerad kapacitet på över 12 gigawatt vindkraft, och nya projekt planeras kontinuerligt för att möta regeringens mål om en helt fossilfri energiproduktion till 2040. Den svenska marknaden har också dragit nytta av den teknologiska utvecklingen, vilket har lett till mer effektiva och kraftfulla vindkraftverk.

Både i Norge och Sverige förväntas vindkraften fortsätta växa och spela en avgörande roll i den gröna omställningen. Medan Norge fokuserar på att utnyttja sina havsbaserade vindresurser, satsar Sverige på en kombination av land- och havsbaserade projekt för att möta den ökande efterfrågan på ren energi. Avtal som det mellan Avangrid och Statkraft är exempel på hur internationella samarbeten kan driva utvecklingen framåt och bidra till en hållbar energiframtid.

Källa: Statkraft