Eurowind Energy säkrar tillstånd för nya vindkraftprojekt – nära 1 gigawatt i kapacitet

Eurowind Energy, som grundades 2006 i Danmark, har växt till en betydande aktör inom förnybar energi med över 600 anställda och verksamhet i 16 länder i Europa och USA. Eurowind Energy

Eurowind Energy har under räkenskapsåret 2023/24 säkrat tillstånd för nya energiprojekt med en sammanlagd kapacitet på nästan 1 gigawatt. Totalt har företaget beviljats tillstånd för 29 nya energiprojekt, varav flera redan är under uppförande.

Med en total kapacitet på 932 megawatt är dessa projekt redo att bidra med grön elektricitet till det europeiska elnätet. Eurowind Energy har säkerställt tillstånd för projekt i flera europeiska länder, och de flesta av dessa har en garanterad anslutning till elnätet, vilket är avgörande för att kunna distribuera kraft till konsumenterna.

- Jag är glad att Eurowind Energy kan upprätthålla sina tillväxtambitioner i en marknad präglad av stark konkurrens. Vår största tillgång är vår erfarenhet och vår förmåga att genomföra projekt från start till mål. Vår djupa marknads- och branschkunskap gör det möjligt för oss att identifiera de projekt som har störst potential, både vad gäller produktion och ekonomi, säger Jens Rasmussen, vd för Eurowind Energy.

Sverige ökar sin vindkraftkapacitet

Den svenska vindenergimarknaden är på väg att nå nya höjder, med en stadig ökning av både nya projekt och investeringar. Sverige har länge haft en stark position inom förnybar energi, och vindkraften spelar en central roll i landets energiomställning. Enligt Svensk Vindenergi har Sverige en installerad kapacitet på över 12 gigawatt vindkraft, och nya projekt tillkommer kontinuerligt.

Eurowind Energys senaste projektportfölj omfattar både sol- och vindkraft, med 19 solparker och 10 vindparker. Ett av de mest betydande projekten är en solpark med en kapacitet på 237 megawatt som för närvarande byggs i Bulgarien. Sverige utgör en viktig marknad för Eurowind Energy, och företaget ser stora möjligheter för fortsatt expansion i landet.

Vindkraftens framtid i Sverige

Sverige har goda förutsättningar för vindkraft, inte minst tack vare sina stora landarealer och starka vindresurser. Regeringens mål att vara helt fossilfritt till 2040 driver på investeringarna i förnybar energi, och vindkraften är en nyckelkomponent i denna strategi. Samtidigt finns det utmaningar, såsom tillståndsprocesser och lokala protester, som kan fördröja projekten.

Vindkraften i fokus: Sverige satsar på förnybar energi

Eurowind Energy har en omfattande projektportfölj med verksamhet i flera av sina kärnmarknader. Företaget har elva projekt i Polen, fem i Tyskland och tre i Rumänien. I Slovakien, som är en av företagets nyare marknader, har det för första gången varit möjligt att säkra bygglov för två projekt. I Danmark, där Eurowind Energy har sitt huvudkontor, har två tillstånd erhållits för vindkraftsprojekt i Ulkær Mose och Handest Hede, där befintliga vindkraftverk nu kompletteras med solceller i en hybridpark.

- Vi ser en fortsatt stark utveckling inom vindkraften, särskilt i Sverige där marknaden växer stabilt. Genom att kombinera sol- och vindkraft i våra hybridparker kan vi optimera energiproduktionen och bidra till en mer hållbar framtid, säger Rasmussen.

Vindkraften som en del av den gröna omställningen

Den snabba utvecklingen inom vindkraft bidrar i hög grad till den gröna omställningen i Sverige och Europa. För närvarande har Eurowind Energy driftande vind-, sol- och hybridparker med en kapacitet på över 1,3 gigawatt, och de nya tillstånden innebär att företaget kommer att fördubbla denna kapacitet inom en kort tidsperiod. Dessutom har företaget en utvecklingsportfölj på 53 gigawatt, inklusive projekt inom Power-to-X och batterilösningar.

Vindkraften är en av de snabbast växande sektorerna inom förnybar energi i Sverige, och det finns stora förväntningar på att kapaciteten kommer att fortsätta öka under de kommande åren. Eurowind Energys expansion och investeringar i nya projekt är ett tydligt tecken på den positiva utvecklingen inom sektorn.

Källa: EuroWing Energy