Örebro kommun tipsar om ny nationell webbplats för energi- och klimatrådgivning

Nu lanserar Energimyndigheten den nya webbplatsen energiochklimatradgivningen.se. Den är en samlad resurs för hela Sverige, som hjälper hushåll, företag och föreningar att spara energi och minska sin klimatpåverkan. Allt material på webbplatsen är opartiskt och kostnadsfritt.

– Webbplatsen är en del i en pågående utveckling av den kommunala energi- och klimatrådgivningen, en tjänst som funnits i mer än 40 år. Genom att samla kvalitetssäkrad information på ett och samma ställe effektiviserar vi rådgivningen och ser till att stödet blir mer likartat över hela landet, säger Annika Nilsson, programansvarig på Energimyndigheten.

På den nya webbplatsen finns information, tips och råd om ett stort antal frågor, uppdelat efter olika ämnesområden. Vissa frågor är svåra att ge ett generellt svar på. Där hänvisar webbplatsen vidare till respektive kommuns energi- och klimatrådgivare, som svarar kostnadsfritt på frågor om bland annat uppvärmning, energikostnader, energieffektivisering, transporter, klimatpåverkan och om bidrag på energiområdet.

Thomas Giege är Energi- och klimatrådgivare på Örebro kommun:

– Det är fortfarande många som inte känner till att kommunen har den här servicen, att man kan höra av sig med sina energifrågor och så hjälper jag till. Energimyndighetens nya webbplats är ett jättebra första steg för att få energismarta tips och råd och kommer att bidra till att fler upptäcker kommunernas energi- och klimatrådgivning, säger Thomas Giege.

Fakta: Om energi- och klimatrådgivning

  • I över 40 år har energi- och klimatrådgivningen varit en del av Sveriges energieffektiviseringsarbete. Den kostnadsfria och kommersiellt oberoende tjänsten finns i hela landet och finansieras med stöd av Energimyndigheten.
  • Rådgivningen är till för privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadshusägare samt föreningar.
  • Din kommunala energi- och klimatrådgivare svarar kostnadsfritt på frågor om bland annat uppvärmning, energikostnader, energieffektivisering, transporter, klimatpåverkan och om bidrag på energiområdet.