Vestas rapporterar ökade förluster i andra kvartalet men ser framsteg inom Power Solutions

Vestas vindkraftverk i Tyskland. Foto: Vestas

Den danska tillverkaren av vindturbiner, Vestas Wind Systems A/S, rapporterade på onsdagen en nettoförlust på 156 miljoner euro för andra kvartalet 2024. Detta innebär en ökning jämfört med förlusten på 115 miljoner euro under samma period förra året. Samtidigt uppger företaget att omställningen inom deras affärsområde Power Solutions är på rätt väg, även om en uppdatering av kostnaderna påverkat tjänstesegmentet negativt.

Resultatet före räntor och skatt (EBIT) före särskilda poster var negativt med 185 miljoner euro, vilket motsvarar en negativ EBIT-marginal på 5,6 %. Detta beror på justeringar av de planerade kostnaderna inom tjänstesegmentet, vilket ledde till att Vestas tidigare i veckan justerade sin helårsprognos.

Intäkterna under andra kvartalet minskade med 3,9 % jämfört med samma period förra året och uppgick till 3,3 miljarder euro. Minskningen beror på kostnadsuppdateringen inom tjänstesegmentet, vilket dock delvis kompenserades av högre genomsnittliga priser för turbinleveranser.

Högre orderintag och rekordstor orderstock

Trots förlusterna visar Vestas en stark tillväxt i orderintaget, som ökade med 54 % på årsbasis till 3 596 megawatt, främst drivet av landbaserade projekt i både Europa och Asien-Stillahavsregionen.

Vid slutet av kvartalet hade Vestas en rekordstor orderstock av vindturbinsbeställningar och serviceavtal till ett värde av 63 miljarder euro, vilket är 11,4 miljarder euro mer än ett år tidigare.

Positiv utveckling inom Power Solutions

Henrik Andersen, Vestas VD, kommenterade resultaten med att företagets underliggande resultat förbättrades enligt plan, vilket drevs av betydande framsteg inom Power Solutions, med en förbättring på 8 procentenheter jämfört med föregående år.

– Vårt orderintag hade ett genomsnittligt försäljningspris på 1,21 miljoner euro per megawatt och ökade med mer än 50 % jämfört med föregående år. Tillsammans med ett justerat fritt kassaflöde på över 0,5 miljarder euro visar detta den positiva utvecklingen inom Power Solutions och vår fortsatt starka kommersiella disciplin, sade Andersen.

Han tillade även att företagets tjänstesegment förblir ett starkt affärsområde, trots att det redovisade en negativ EBIT på 107 miljoner euro under andra kvartalet på grund av ökade planerade kostnader.

Fortsatt fokus på tillväxt

Trots de ökade förlusterna ser Vestas ljust på framtiden och fortsätter att satsa på tillväxt inom sina kärnområden. Företagets strategi att öka orderintaget och optimera kassaflödet visar på en långsiktig plan för att vända de ekonomiska utmaningarna och stärka sin position på den globala marknaden för vindkraft.

Källa: Vestas