Infranode förvärvar 25 % andel i vindkraftportfölj i Sollefteå

Foto: Infranode

Infranode har undertecknat ett avtal om att förvärva en 25 % andel i vindkraftportföljen Ranasjöhöjden och Salsjöhöjden, en betydande förnybar energitillgång belägen i Sollefteå kommun i centrala Sverige. Som delägare i portföljen kommer Infranode att fortsätta stödja den pågående elektrifieringen av norra Sverige genom att tillhandahålla viktig förnybar energi till förmån för lokala samhällen och underlätta den gröna omställningen.

Vindkraftportföljen Ranasjöhöjden och Salsjöhöjden är en av de tio största i Sverige, med 39 turbiner och en tipphöjd på 200 meter. Portföljen består av två operativa vindkraftverk utrustade med 39 Siemens-turbiner, vardera med en kapacitet på 6,2 MW, vilket ger en total kombinerad elkapacitet på 242 MW. I praktiken innebär detta att portföljen kan försörja över 45 000 hushåll och stödjer Sveriges framsteg mot sitt mål om nettonoll koldioxidutsläpp år 2045, där vindkraften är avgörande för att Sverige ska uppnå en helt förnybar energimix.

Den 14 augusti ingick Infranode avtal om att köpa 25 % andel i vindkraftportföljen Ranasjöhöjden och Salsjöhöjden från InfraRed Capital Partners. "Investeringen är en milstolpe i vår långsiktiga ambition att äga och utveckla hållbar energiinfrastruktur i Norden. Efter att aktivt ha undersökt ett flertal svenska vindkraftstillgångar under de senaste åren är vi glada över att ha hittat en möjlighet som ligger i linje med vår investeringsstrategi och vårt åtagande att arbeta mot nettonoll år 2040", säger Joel Löfroth, Investeringschef Sverige, Infranode. "Försäljningen av denna andel i portföljen är ett bevis på vårt teams expertis i att förverkliga byggprojekt och vår förmåga att skapa värde för våra investerare", säger Dulce Mendonça, Partner, InfraRed Capital Partners.

InfraRed Capital Partners förvärvade portföljen 2021 från Arise, ett ledande svenskt förnybart energiföretag, och byggnationen påbörjades kort därefter. Vindkraftverken blev operativa den 30 april 2024. Arise kommer fortsätta att övervaka förvaltningen och driften av vindkraftverken framöver.

Om InfraRed: InfraRed Capital Partners är en internationell förvaltare av infrastruktur med över 160 yrkesverksamma världen över, med kontor i London, Madrid, New York, Sydney och Seoul. Under de senaste 25 åren har InfraRed etablerat sig som en mycket framgångsrik utvecklare och förvaltare av infrastruktur som spelar en viktig roll i att stödja samhällen. InfraRed förvaltar över 13 miljarder USD i eget kapital för investerare runt om i världen, i både noterade och privata fonder, över både kärn- och värdeadderande strategier.

Om Infranode: Infranode är en långsiktig infrastrukturinvesterare med särskilt fokus på de nordiska länderna. Infranode investerar i energi och förnybar energi, digital infrastruktur, transport och social infrastruktur. Infranode har kontor i Stockholm, Helsingfors, Köpenhamn och Oslo, samt ett starkt investeringsteam med omfattande lokal och internationell erfarenhet. Infranode har cirka 1,8 miljarder euro i förbundskapital från långsiktiga institutionella investerare, inklusive några av de mest erkända pensionsfonderna i Norden. Bland investerarna finns Storebrand, Folksam, den svenska kommunala pensionsfonden KPA Pension och den finska offentliga sektorns pensionsfond KEVA.