Locus Energy expanderar vindkraft i Västra Götaland med förvärv av Vara Kroken

Foto: Lundby Vind

SEB Nordic Energy har via sitt portföljbolag Locus Energy AB utökat sitt kluster av lokal vindkraftsproduktion i Västra Götaland genom att förvärva vindkraftverket Vara Kroken, beläget i Vara kommun inom elområde SE3. Locus Energy, genom sitt dotterbolag Locus RePower, har övertagit Vara Kroken, som är en Vestas V90 MK7-turbin med en installerad effekt på 2 MW och en årlig medelproduktion på 5,5 GWh. Verket har ett 30-årigt arrendeavtal, och säljaren var Lundby Vind. Förvärvet av Vara Kroken är en del av Locus Energys strategi att bygga kluster av befintliga tillgångar med uppgraderingspotential. Tidigare, i mars 2024, förvärvade Locus Energy tre vindkraftverk av Mölndals kommun. Med Vara Kroken utökas nu klustret i regionen till tio anläggningar.

"Vårt koncept för så kallad soft re-powering, där vi utnyttjar befintlig infrastruktur som nätanslutning, fundament och torn, samt successivt uppgraderar med nya turbiner och kompletterar med solproduktion och batterilager, gör att vi kombinerar ett starkt investerings- och hållbarhetscase," säger Niklas Sörensen, VD för Locus Energy.

"Vi har haft en snabb och smidig affär med en ny kompetent ägare som med sin djupa tekniska kunskap om vindkraft kan vidareutveckla verket," säger Joppe Persson från Lundby Vind.

“SEB Nordic Energy erbjuder institutionella kunder möjligheten att investera i lokala projekt som bidrar till att öka energiproduktionen och påskynda hållbarhetsomställningen i nordiska kommuner – uppgradering av lokal vindkraft är ett utmärkt exempel på detta,” säger Richard Gavel, Portfolio Manager för SEB Nordic Energy.

Köparen har fått rådgivning av ett team från MAQS Göteborg (juridik) och Ramboll Sverige (teknik och miljö).

SEB Nordic Energy är en fond som fokuserar på direktinvesteringar i infrastrukturtillgångar inom förnybar energi i Norden. Fonden investerar i småskalig vattenkraft, vindkraft, solenergi och bergvärme, både genom nybyggnation och genom uppgradering av befintliga anläggningar för att öka effektiviteten och energiproduktionen. Fonden, som är en artikel 9-fond med hållbara investeringar som mål, är öppen för professionella investerare med en investeringshorisont på mer än 15 år och förvaltas av SEB Asset Management.

Locus Energy är ett portföljbolag till SEB Nordic Energy och har tillgång till nordiskt institutionellt kapital. Företaget investerar i anläggningar för hållbar lokal energiproduktion som kan uppgraderas med ny teknik för att påskynda utvecklingen, och har idag direktinvesteringar i 52 nordiska kommuner.