Svensk Vindenergi - Sprid riskerna och prioritera snabbare elproduktion

Foto: Matthew Henry / Unsplash

Nyligen presenterade Mats Dillén, regeringens utredare, sina slutsatser om finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft. Svensk Vindenergi menar att regeringen bör sprida riskerna snarare än att satsa allt på ett enda energislag. De rekommenderar att fokusera på åtgärder som kan ge resultat inom de närmaste 5–10 åren för att undvika att Sverige misslyckas med elektrifieringen och klimatmålen.

Svensk Vindenergi betonar att Sverige snabbt behöver utöka elproduktionen för att nå klimatmålen och upprätthålla konkurrenskraft och välfärd. Under de kommande 5–10 åren är det realistiskt att förlita sig på vind- och solkraft samt ökad lagringskapacitet för att möta efterfrågan.

Kärnkraften spelar en viktig roll i dagens elsystem, men det finns andra, kostnadseffektiva tekniker som redan kan bidra med liknande fördelar för systemets stabilitet.

Därför anser Svensk Vindenergi att regeringen bör fokusera på åtgärder som ger snabba resultat istället för att enbart satsa på kärnkraft. Utan ny elproduktion inom de närmaste 5–10 åren riskerar Sverige att inte uppnå sina klimatmål och att omställningen inom industri- och transportsektorerna blir problematisk.

Regeringen bör förbättra villkoren för all elproduktion genom att ta bort hinder och skapa goda investeringsmöjligheter. Ensidig subvention av ny kärnkraft är inte den bästa strategin för Sverige. Om statliga subventioner införs bör de prioriteras för kraftverk som kan sättas i drift inom de kommande 5–10 åren.