Ørsted introducerar tunga lastdrönare vid Borssele vindkraftspark

Användningen av drönare för att leverera utrustning till Borssele 1 & 2 innebär betydande kostnads- och tidsbesparingar, samt ökad säkerhet och effektivitet i driften. Foto: Ørsted

Ørsted, en global ledare inom havsbaserad vindkraft, har för första gången implementerat tunga lastdrönare (HLCD) i en operativ kampanj vid Borssele 1 & 2 Offshore Wind Farm. Detta banbrytande steg markerar ett betydande framsteg inom effektivitet och säkerhet i den havsbaserade vindkraftsindustrin. De tunga lastdrönarna kommer att transportera utrustning från ett fartyg till alla 94 vindkraftverk vid Borssele-parken.

Efter tidigare tester och erfarenheter av drönaranvändning vid andra vindkraftsparker, använder Ørsted nu drönare som väger 70 kilo och har en vingbredd på 2,6 meter för att transportera last upp till 100 kilo. Denna teknik testades först vid Hornsea 1 Offshore Wind Farm i Storbritannien förra året, och nu används den i en fullskalig operation vid Borssele.

Snabbare och säkrare leveranser

I denna specifika kampanj har Ørsted beslutat att uppdatera viss evakuerings- och säkerhetsutrustning i varje vindkraftverk. Traditionellt skulle ett fartyg segla från ett vindkraftverk till nästa och använda en kran för att lyfta utrustningen till tornets övergångsstycke, varifrån den sedan lyfts vidare till toppen av turbinen med en annan kran. Istället kommer drönaren nu att flyga direkt från offshore-fartyget till toppen av varje turbin. Drönarfärden tar cirka fyra minuter per turbin, jämfört med den konventionella metoden som kan ta upp till sex timmar per turbin. Med drönaranvändningen har Ørsted kunnat slutföra uppgifterna vid Borssele 10-15 gånger snabbare än normalt.

Fördelar med drönarteknik

Eftersom drönare kan leverera last utan att vindkraftverken behöver stängas av, minskar risken för arbetsstörningar. Dessutom innebär färre sjöresor minskade koldioxidutsläpp, vilket ytterligare stärker säkerheten för personalen och miljön.

Rasmus Errboe, kommersiell chef och vice vd på Ørsted, kommenterar:

– Ørsted har lett resan för havsbaserad vindkraft från att vara en nischteknologi till att bli en kostnadseffektiv och storskalig källa till förnybar energi. Vi har gjort detta genom stora språng, som att introducera nya turbintyper, men också genom att kontinuerligt omsätta innovativa idéer till praktiska lösningar. Drönarna vid Borssele 1 & 2 är ett utmärkt exempel på detta, eftersom de förbättrar säkerheten, minskar koldioxidutsläpp och sänker kostnaderna för att driva havsbaserade vindkraftsparker, vilket ytterligare förbättrar de kommersiella förutsättningarna för investerare, regeringar och företag.

Innovation i framkant

Ørsted är branschledande när det gäller att implementera tunga lastdrönare i större skala inom operativa kampanjer. Företaget söker aktivt partnerskap med de bästa drönaroperatörerna och tjänsteleverantörerna för att stärka leveranskedjan.

Denna nya teknik är ett bevis på Ørsteds starka fokus på innovation, vilket har varit en central del av företagets verksamhet från början. Framstegen inom tekniken har redan sänkt kostnaderna för förnybar energi, vilket gör den konkurrenskraftig med fossila bränslen. Ørsted ser fortsatt stor potential i att använda banbrytande teknologi för att göra grön energi mer överkomlig, pålitlig, effektiv och hållbar genom hela värdekedjan.

Ørsted har interna FoU-resurser med ett team av experter inom vetenskap och teknik som övervakar mer än 300 olika projekt. Företaget samarbetar även med över 50 universitet och forskningsinstitut, vilket hjälper till att förvandla de bästa idéerna från labbet till verkligheten.

Källa: Ørsted