Italiens avtal med kinesiskt företag väcker oro inom EU:s vindkraftsindustri

Vindtornelement förbereds för installation vid uppställningsanläggningen i kinesiska orten Liu'ao. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: Vmenkov

EU har länge varit eniga om behovet av att stärka Europas vindkraftsindustri, men vad som bör göras i praktiken råder det inte lika stor enighet om. Det blev tydligt nyligen när den italienska regeringen tillkännagav en avsiktsförklaring med den kinesiska vindkraftstillverkaren Ming Yang och utvecklaren Renexia.

Det kinesisk-italienska samarbetet syftar till att etablera kinesisk vindkraftsproduktion i Italien, vilket enligt det italienska näringsdepartementet ska stärka den nationella industriella försörjningskedjan inom sektorn.

Italiens samarbete med Kina

Detta initiativ står dock i skarp kontrast till EU-kommissionens ambitioner. I sitt senaste tal om tillståndet i unionen betonade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att framtidens vindkraftverk bör byggas i Europa, inte importeras.

Möjlig EU-undersökning

Även den danska intresseorganisationen Green Power Denmark har reagerat på avtalet. Jan Hylleberg, vice vd för organisationen, ifrågasätter hur detta samarbete överensstämmer med de nyligen antagna EU-lagarna, inklusive Net-Zero Industry Act, Critical Raw Materials Act och Foreign Subsidies Act.

Wind Europe påpekar att EU redan har inlett undersökningar om potentiellt traktatstridig kinesisk statssubvention inom flera vindkraftsprojekt, inklusive i Italien. Zipf anser att det nya avtalet med Ming Yang sannolikt kommer att ge EU-kommissionens taskforce ännu mer arbete.

- EU-kommissionen kommer sannolikt att undersöka avtalsmemorandumet inom ramen för EUförordning om utländska subventioner. Produktionsinvesteringar faller inom förordningens tillämpningsområde, konstaterar han.

Tidigare fall av liknande avtal

Italien är inte det första europeiska landet som ingår avtal om kinesisk vindkraftsproduktion, men det är första gången ett EU-land gör det. Redan 2021 undertecknade den dåvarande brittiska regeringen en avsiktsförklaring med Ming Yang om produktion i Skottland. Detta avtal väckte också politisk debatt i Storbritannien och har ännu inte konkretiserats.

Denna utveckling pekar på en växande konflikt mellan nationella industriintressen och EU:sövergripande mål att stärka sin inhemska vindkraftsproduktion och minska beroendet av utländska aktörer. Samtidigt som Italien strävar efter att stärka sin industri genom internationella samarbeten, riskerar dessa åtgärder att undergräva EUlångsiktiga strategier för en hållbar och självständig energiproduktion.

Oro över avtalet

Den europeiska branschorganisationen Wind Europe har uttryckt sin oro över det italienska avtalet.

- Det är svårt att förena detta avtalsmemorandum med EU:s mål att behålla sitt teknologiska ledarskap inom vindenergi och stärka den europeiska försörjningskedjan för vindenergi, säger Christoph Zipf, kommunikationschef för Wind Europe, i ett uttalande.

Källa: Wind Europe