OX2 säljer stort batterilagringsprojekt i Finland till L&G NTR Clean Power Fund

Foto: Marten Bjork / Unsplash

OX2 har ingått ett avtal om att sälja energilagringsprojektet Uusnivala i Finland till L&G NTR Clean Power Fund. Förvärvet genomfördes av NTR, ett företag som är specialiserat på förnybar energi, för fondens räkning.

Batterilagringsprojektet Uusnivala kommer att ha en kapacitet på totalt 50 MW / 110 MWh och kommer att erbjuda stödtjänster till det finska elnätet samt tillhandahålla tjänster för arbitrage på elmarknaden. Anläggningen, som är strategiskt placerad i ett område med omfattande vindkraft, kommer att spela en viktig roll i att stabilisera elnätet. Projektet är färdigt för byggstart, och byggnationen kommer att utföras av köparen.

– Detta är vårt första batterilagringsprojekt i Finland, och vi är glada över att sälja det till L&G NTR Clean Power Fund. Projektet kommer att bli ett värdefullt tillskott för att stabilisera elnätet i takt med att elektrifiering och övergången till ett fossilfritt energisystem fortskrider, säger Paul Stormoen, VD för OX2.

– Med vår omfattande erfarenhet av att utveckla och driva BESS-projekt i Irland, ser vi expansionen till den finska marknaden som ett viktigt steg. Vi letar ständigt efter möjligheter att diversifiera de utsläppsfria energiteknologier vi använder, och Uusnivala är ett mycket attraktivt tillskott för oss och fonden. Med det här förvärvet förvaltar fonden nu 480 MW land- och havsbaserad vindkraft, solkraft och batterilagring i Spanien, Frankrike, Sverige, Finland och Storbritannien. Denna tillgång gör det möjligt för fonden att ytterligare diversifiera geografiskt och teknologiskt och visar fondens engagemang för att driva Europas övergång till utsläppsfri energi, säger Anthony Doherty, Chief Investment Officer på NTR.

OX2:s energilagringsportfölj uppgår totalt till cirka 1 GW med projekt i Sverige, Finland, Polen, Italien, Grekland och Australien.