Equinor avslutar kabelarbeten på Dogger Bank A

Kablarna lades av DEME Offshores Viking Neptun, och begravningsarbetena slutfördes av DEME Offshores Living Stone. Foto: DEME Offshore

Mer än 200 miles (328 km) av 66 kilovolt inter-array-kablar har framgångsrikt installerats av leveranspartners som arbetar med konstruktionen av världens största havsbaserade vindkraftpark.

Kablarna lades av DEME Offshores Viking Neptun, och begravningsarbetena slutfördes av DEME Offshores Living Stone. Detta arbete markerar slutförandet av alla inter-array-kablar på den första fasen av vindkraftparken, Dogger Bank A, som började generera kraft i oktober 2023.

Anslutning av turbiner

Nätverket av 95 kablar i olika längder upp till 8,6 miles kommer att ansluta Dogger Bank A

95 Haliade-X 13 megawatt turbiner till Dogger Bank Aoffshore-omvandlingsstation. Här omvandlas elektriciteten till likström för överföring till Dogger Bank Alandbaserade omvandlingsstation via ett banbrytande HVDC-system.

Komplex installationsprocess

Kabelinstallationen utförs med ett specialiserat kabelläggningsfartyg som använder en karusell och spänningsanordning för att lägga kabeln över akterns ränna och ner på havsbotten. I andra fasen ansluts kabeln till offshore-plattformen samt till varje individuell vindturbin.

Kablarna begravs sedan i havsbotten för att förhindra skador. Detta görs med ett verktyg för kabelbegravning eller en skärmaskin som sprutar eller skär, beroende på hur hård leran på havsbotten är. Denna utmanande ingenjörsprocess följer en intensiv förberedelseperiod med undervattensundersökningar för att säkerställa att kabelkorridoren är fri från hinder.

Tillverkning och framtida planer

De 66 kilovolt inter-array-kablarna tillverkades av Hellenic Cables under ett kontrakt med Dogger Banks förstahandsentreprenör DEME Offshore. Hellenic Cables och DEME Offshore ansvarar även för tillverkning och installation av inter-array-kablar för Dogger Bank B och C. Den första inter-array-kabeln för Dogger Bank B förväntas installeras från hösten 2024.

Kommentarer

Alan Evans, ansvarig för Dogger Bank Wind Farm Marine Package, sa:

– Detta är en annan viktig del av vårt arbete på Dogger Bank A som nu är färdigställt, och det är resultatet av ett stort samarbete mellan alla inblandade parter. Med 277 kablar som ska installeras totalt, är det här det största inter-array-kabelinstallationsprogrammet som någonsin genomförts inom havsbaserad vindkraft. Den säkra och smidiga slutförandet av denna fas är en stor bedrift för hela teamet.

Geert Linthout, projektledare på DEME Offshore, tillade:

– Teamen på Dogger Bank och DEME Offshore har samarbetat nära för att uppnå denna betydande milstolpe i projektet. Under hela genomförandet har DEME Offshore framgångsrikt använt både Living Stone och det nyligen tillagda kabelinstallationsfartyget Viking Neptun, vilket visat på enastående prestationer. Detta har gett en solid och pålitlig grund för den kommande fasen Dogger Bank B och därefter Dogger Bank C. Vi ser fram emot att fortsätta vårt starka samarbete på Dogger Bank B och Dogger Bank C.

Equinors roll i projektet

Equinor, tillsammans med sina partners, spelar en central roll i utvecklingen av Dogger Bank, som är världens största havsbaserade vindkraftprojekt. Equinor har även en stark inriktning på hållbarhet och arbetar för att minimera miljöpåverkan genom hela projektets livscykel.

Källa: Equinor