Ny VD för Siemens Gamesa, Vinod Philip, ska säkra vindkraftens lönsamhet

Vinod Philip kommer att integrera vindkraftsdivisionen i koncernens ledningsstruktur och ta operativt ansvar. Foto: Siemens Energy

När Vinod Philip tar över som VD för Siemens Gamesa den 1 augusti, inleds en ny era för företaget som är en ledare inom förnybar energi. Den avgående VD:n Jochen Eickholt går i pension efter en lång karriär på Siemens, där han innehaft flera ledande positioner.

Christian Bruch, VD för Siemens Energy, säger:

– Vinod Philip är en utmärkt och högt ansedd chef. Han har erfarenhet från både operativ verksamhet och strategisk ledning, vilket gör honom väl rustad för rollen.

Vinod har arbetat inom Siemens och dess dotterbolag i över 20 år, där han haft flera chefspositioner. Innan han blev VD för Siemens Gamesa var han medlem i Siemens Energys verkställande styrelse och dess Chief Technology Officer och strategiansvarig. Han har bidragit avsevärt till företagets teknologiska framsteg och strategiska inriktning.

En ny era för Siemens Gamesa?

Vinod Philip tar över vid en tidpunkt då Siemens Gamesa genomgår en omstrukturering med målet att uppnå lönsam tillväxt inom vindkraft. Företaget har implementerat omfattande omstruktureringsåtgärder och en långsiktig plan för att stärka sin position inom både onshore och offshore vindkraft.

Företaget genererade cirka 9,1 miljarder euro i intäkter under 2023, en minskning jämfört med 2022 då intäkterna var 9,8 miljarder euro. Målet är att Siemens Gamesa ska bryta jämnt senast 2026 och därefter återgå till lönsam tillväxt.

Strategier för framtiden

För onshore vindkraft planerar Siemens Gamesa att fokusera på stabila marknader där företaget kan verka lönsamt, främst i Europa och USA. Produktionen kommer att öka med pågående expansioner i Tyskland, Danmark och Frankrike. Företagets omstrukturering kommer att leda till vissa personaljusteringar, men tillväxten inom offshore-sektorn förväntas absorbera många av de berörda medarbetarna.

Vinod Philip säger:

– Siemens Gamesa är ledande inom hållbara batterier med produkter av högsta kvalitet. Att övergå från koncept till massproduktion är en naturlig utmaning i alla industrier, och jag ser fram emot att arbeta med detta dedikerade och beslutsamma team för att driva företaget framåt.

Siemens Gamesa och Siemens Energy

Siemens Gamesa, ett dotterbolag till Siemens Energy, är en global aktör inom vindkraft, verksam inom både onshore och offshore sektorerna. Siemens Gamesa har åtagit sig att leverera hållbara energilösningar och förbättra passagerarupplevelsen med innovativa teknologier. Företagets långsiktiga strategi syftar till att förbättra lönsamheten och säkerställa en stark position på marknaden för förnybar energi.

Om Siemens Gamesa

Siemens Gamesa är ett av världens ledande företag inom vindkraft, med en stark närvaro i både onshore och offshore sektorerna. Företaget arbetar kontinuerligt med att förbättra sina teknologier och expandera sin produktionskapacitet för att möta den ökande efterfrågan på hållbara energilösningar. Genom att fokusera på stabila marknader och effektiv produktion strävar Siemens Gamesa efter att fortsätta vara en nyckelaktör inom den globala energiomvandlingen.

Sammanfattningsvis är Siemens Gamesa fast beslutet att under Vinod Philips ledning genomföra sin långsiktiga strategi och uppnå lönsam tillväxt inom vindkraftssektorn. Företagets omstrukturering och fokus på innovation och hållbarhet kommer att spela en avgörande roll i dess framtida framgångar.

Källa: Recharge News