Nytt brittiskt samarbete för 30 gigawatt havsbaserad vindkraft till 2030

Dessa nya brittiska kapaciteter kommer att räcka för att förse nästan 20 miljoner hushåll med el årligen när de är anslutna till det lokala nätet. Foto: Great British Energy

Great British Energy, ett nybildat statligt bolag, och Crown Estate har gått samman i ett försök att driva miljardinvesteringar i ren energi. Samarbetet syftar till att möjliggöra utvecklingen av upp till 30 gigawatt ny havsbaserad vindkraft till år 2030.

Great British Energy, som är en del av den brittiska regeringens planer för ren energi innan decenniets slut, och Crown Estate har ingått ett "oöverträffat partnerskap" för att främja landets strävan att bli en supermakt inom ren energi.

En del av Storbritanniens energiomställning

Partnerskapet förväntas attrahera upp till 60 miljarder pund i privata investeringar, enligt ett pressmeddelande som offentliggjordes idag.

Great British Energy, vars lagförslag ska läggas fram i parlamentet senare på torsdagen, kommer att stödjas med 8,3 miljarder pund i statlig finansiering. Bolaget, med huvudkontor i Skottland, kommer att fokusera på fem huvudsakliga aktiviteter: projektutveckling och investeringar, samarbete kring lokala energigenereringsinitiativ, uppbyggnad av försörjningskedjor över hela landet samt potentiellt samarbete med Great British Nuclear.

Stora planer för havsbaserad vindkraft

Crown Estate, som har en portfölj värd 16 miljarder pund av land- och havsbotten, uppskattar att detta partnerskap kommer att leda till upp till 20-30 gigawatt ny havsbaserad vindkraft som når stadiet för havsbottenleasing till år 2030.

– Det här samarbetet är ett stort steg mot att uppnå våra mål för ren energi och att positionera Storbritannien som en ledande aktör inom grön energi – säger en talesperson för Great British Energy.

Viktiga mål och aktiviteter

Great British Energy kommer att arbeta med följande fem huvudsakliga aktiviteter:

  1. Projektutveckling och investeringar: Identifiera och investera i lönsamma vindkraftsprojekt.
  2. Lokala energigenereringsinitiativ: Samarbeta med lokala aktörer för att stödja energigenerering på regional nivå.
  3. Försörjningskedjor: Bygga och stärka försörjningskedjor över hela Storbritannien.
  4. Samarbete med Great British Nuclear: Utforska potentiellt samarbete för att integrera kärnenergi i landets energimix.
  5. Attrahera privata investeringar: Skapa förutsättningar för att attrahera upp till 60 miljarder pund i privata investeringar.

Effekter på energimarknaden

När de nya vindkraftskapaciteterna är anslutna till nätet kommer de att kunna förse nästan 20 miljoner hushåll med el, vilket är ett betydande steg mot en mer hållbar energiförsörjning.

– Med denna satsning hoppas vi inte bara på att driva teknisk innovation utan också på att skapa nya jobb och möjligheter inom den gröna energisektorn – säger en representant från Crown Estate.

Detta partnerskap markerar en ny era för Storbritanniens energipolitik och dess mål att bli en ledande nation inom förnybar energi. Genom att kombinera resurser och expertis från både statligt och privat håll strävar man efter att uppnå betydande framsteg inom havsbaserad vindkraft och andra rena energikällor.

Källa: Renewables Now