Så väljer du rätt altandörr som är energieffektiv och snygg

pexels

Din altandörr är inte bara ett passage till din uteplats. Den har en viktig roll för hela bostadens. Stilen och designen på dörren påverkar husets karaktär och personlighet, samtidigt som det finns säkerhetsaspekter som är viktiga att ta hänsyn till. Att välja rätt altandörr är alltså kanske inte helt så enkelt som man först kan tro. Din dörr är en viktig investering och ett beslut som du inte borde ta allt för hastigt. 

I den här artiklen går vi genom hur du väljer rätt altandörr för dina behov. 

Grundläggande faktorer som är viktiga att tänka på när du köper altandörr

 

1. Materialet

Altandörrar kommer i en mängd olika material som alla har sina unika för- och nackdelar och egenskaper. 

  • Trädörr: Ett klassiskt val med ett elegant och tidlöst utseende. Det skapar en naturlig värme och är inbjudande. Däremot kräver de en del underhåll för att behålla sin snygga stil.
  • Aluminiumdörr: Dessa är hållbara, lätta att sköta och underhålla, moderna och snygga. De kostar mer, men för rätt hem kan det vara det bästa valet.
  • Kompositdörr: Här kombineras olika material som gör dörren snyggare, effektivare och tryggare. Dessutom tenderar de att vara mer energieffektiva och därmed hållbara jämfört med traditionella trädörrar.

2. Stil

Som sagt, dörren till din altan är inte bara en väg in och ut ur huset. Det är en viktigt del som säger mycket om din karaktär. Det är därför viktigt att hitta en altandörr som passar just dig och din personlighet, stil och smak.

  • Enkeldörr: Detta är ett alternativ för de med en striktare budget. Dessa kan dock ge mindre ljusinsläpp. Visas vill att altanen ska kännas närvarande även när dörren är stängd. I dessa fall kan det vara bättre med ett annat alternativ. 
  • Franska dörrar: Dessa eleganta och dubbla dörrar som öppnas i full bredd maximerar ljusinsläpp och minimuerar skillnaden mellan inomhus och utomhus. Passagen emellan blir naturlig och skapar en mycket rymlig känsla. 
  • Pardörrar: Här får du mer flexibilitet. Pardörrar är två separata dörrar som kan öppnas och stängas oberoende av varandra. Detta ger dig valet mellan bred passage eller ej. 
  • Skjutdörrar: Dörrar som öppnas genom att glida de åt sidan kan vara mycket elegant. Det är också bra för de med mindre utrymme och tajta områden. Genom att dörren glider år sidan kan altanen kännas både större, men även som en mer naturlig del av huset. 

3. Glas:

Om du ska ha en altadörr mer glas är det viktigt att välja rätt typ av glas för ljusinsläpp, energieffektivitet och integritet och säkerhet. 

Enkelglas: Dessa har lägst pris, vilket är viktigt för en del. Med det sagt är de minst energieffektiva, vilket kan kosta mer pengar i längden. Dessutom har du sämre ljudisolering. 

Dubbelglas: Detta kan ses som standardglas för fönster och dörrar. Det är en bra kombination av prisklass och engergieffektivitet. De är dessutom bra val för de som behöver bra bullerdämpning. 

Trippelglas: Bästa i test när det kommer till energieffektivtet och ljudisolering. Ytterligare en fördel är att de blockerar UV-strålar. 

Frostat glas: Beroende på hur ditt hem ligger i förhållande till vägar och grannar kan det vara viktigt med frostat glas som skymmer insikten i huset. 

Tonade glas: Tonade glas är bra för att dämpa direkt solljus. Dessa kan vara bra för en altandörr som ligger i sydlig riktning och får direkt ljus från solen i princip från morgon till kväll under sommaren. 

4. Dörrens funktion

  • Lås: Vilket slags lås är mest lämpligt för din altandörr? Idag finns det många alternativ att välja mellan: bland annat, olika slags hakreglar, kodlås och andra slags elektroniska lås. 
  • Ventilationshål: Dessa skapar ett naturligt luftflöde som förhindrar kondens. Ventilationshål kan vara automatiska eller justerbara. 
  • Begränsad insikt: För att minska insikten kan persienner eller jalusier vara något att överväga. Dessutom ger dessa skydd mot solen och värme. 
  • Trösklar: Det är viktigt att överväga trösklar eftersom de kan begränsa tillgängligheten för de med funktionsnedsättningar. 

Tips för att välja rätt altandörr för dig

  • Sätt en budget: Priset på altandörrar kan variera kraftigt beroende på stil, funktion, material och även märke. Gör en budget och kom fram till ett pris som är realistisk för dig.
  • Se till att identifiera dina behov noga: Vad behöver du egentligen för din dörr? Är begränsad insyn viktigt? Borde du prioritera låg tröskel? Har du begränsat utrymme som gör att du behöver skjutdörrar? Planera detta noga så du verkligen fattar rätt beslut och hittar en dörr du behöver.
  • Läs alltid produktbeskrivningar noggrant: Det är viktigt att veta vad du köper. Var därför uppmärksam på detaljer som glastyp, hur tjockt materialet är, tätningslister och garantivillkor, och så vidare.
  • Överväg att anlita professionell installation: Det kan vara kul att installera dörrar själv. Många gillar projektet samt att man faktiskt tar hand om sitt hus på egen hand. Men det finns risker med detta. Att anlita ett proffs mer eller mindre garanterar att dörrens faktiskt är så pass energieffektiv som den sagts om den genom att undvika drag och klipor. Av säkerhetsskäl kan det även vara bra att dörren är korrekt installerad. 

För extra information om säkerhet kan du läsa på Stöldskyddsföreningens hemsida om tips för att hålla hemmet tryggt.