Swerock stöder vindenergiprojekt

Mobil betongfabrik Foto: Swerock

Denna vecka markerar ankomsten av de första leveranserna av ECO-Betong till 34 nya vindkraftverk som planeras att byggas utanför Sollefteå och Kramfors. Totalt 16 000 m3 ECO-Betong ska användas för att säkerställa stabiliteten hos vindsnurrorna.

Swerock har fått uppdraget att tillhandahålla ECO-Betong till vindkraftsparkerna Sörlidberget och Knäsjöberget, vilka utgör en del av det omfattande projektet "High Coast Wind". Dessa parker sträcker sig över cirka 1 000 hektar. För att effektivisera processen har manvalt att installera en mobil betongfabrik på platsen.

Tobias Sandqvist, platschef på Swerock, förklarar: "Genom att placera vår mobila betongfabrik strategiskt på platsen kan vi minimera transportsträckorna, öka effektiviteten av leveranserna och minska koldioxidutsläppen."

Förra veckan levererades bindemedel till den mobila betongfabriken, som ska producera de 16 000 m3 ECO-Betong som behövs för projektet. Efter leveransen genomfördes framgångsrika tester av fabriken för att säkerställa dess beredskap för fullskalig produktion.

Vindkraftparken förväntas bli en viktig leverantör av ren energi i en av Sveriges ledande regioner för vindkraft. Engagemanget i projektet visar företagets strävan att vara en del av lösningen på klimatutmaningarna. Leveranserna av ECO-Betong sker till kunden Stenger & Ibsen Construction AB, som delar synen på vikten av hållbarhet i projektet.

Vindkraftparken beräknas vara operativ från hösten 2025.