Vestas expanderar i Polen med ny fabrik för offshore vindkraft

Transport av en nacelle. Vestas fabrik av naceller kommer att byggas nära polska staden Szczecin. Dessa så kallade naceller är husenheter som skyddar olika andra komponenter som i sin tur är nödvändiga för vindkraftsdriften. Foto: Vestas

Vestas, ett företag som arbetar med vindkraft, har avslöjat sina planer på att bygga en ny fabrik för vindkraftsblad i Szczecin, Polen. Denna fabrik är tänkt att tillverka blad till Vestas flaggskeppsprodukt, offshore vindturbinen V236-15.0 MW. Produktionen beräknas starta år 2026 och skapa över 1 000 nya jobb.

Tillsammans med en tidigare tillkännagiven fabrik för att montera offshore naceller (motordelen i en vindturbin) i samma stad, kan Vestas skapa över 1 700 jobb i Szczecin fram till 2026.

Europa kan locka investeringar

Tommy Rahbek Nielsen, operativ chef på Vestas, säger att företaget siktar på att leda utvecklingen av en hållbar leveranskedja för vindkraft i Europa. Vestas planer på två nya fabriker i Polen visar att Europa kan locka investeringar och skapa gröna jobb inom vindkraftsindustrin med rätt långsiktiga politiska åtaganden för offshore vindprojekt.

Nils de Baar, president för Vestas i Norra och Centrala Europa, betonar att Polen är en lovande vindkraftsmarknad med goda vindförhållanden både på land och till havs. Han nämner att landet har gott om välutbildad arbetskraft och en växande vindindustri, vilket gör det till en potentiell hubb för offshore vindkraft i Östersjöregionen och resten av Europa.

Fabrik för tillverkning 

Den nya fabriken för vindturbinblad är planerad att byggas på en plats i norra delen av Szczecin, som Vestas förvärvade i februari 2023. Platsen ligger nära Ostrów Brdowski Island i Szczecin, där företagets planerade fabrik för montering av naceller även ska ligga. Monteringfabriken förväntas starta sin verksamhet 2025 och skapa 700 direkta jobb.

De två nya fabrikerna ska stödja efterfrågan på vindkraft i Europa och till viss del globalt. De kommer att spela en viktig roll i att stödja Polens och Europas marknad och industri för offshore vindkraft.

Två nya fabriker

Med dessa två nya fabriker i Szczecin, tillsammans med Vestas befintliga verksamhet, förväntas företaget sysselsätta över 2 500 personer i Polen inom kort.

Vestas strategi för sin tillverkningsfotavtryck prioriterar marknader med långsiktig säkerhet kring marknadsförhållanden och där företaget har säkrat en hållbar ordermängd. Andra platser där dessa förhållanden uppfylls övervägs också för ny kapacitet.

Källa: Vestas