Equinor: Empire Wind 2-projektet omvärderas på grund av nya ekonomiska faktorer

- Vi kommer att fortsätta vårt nära samarbete med våra många partners i delstaten New York, säger, Molly Morris, president för Equinor Renewables Americas

Equinor och bp har kommit överens med New York State Energy Research and Development Authority (NYSERDA) att avsluta avtalet för Offshore Wind Renewable Energy Certificate (OREC) för Empire Wind 2-projektet, ett havsbaserat vindkraftsprojekt i USA med en potentiell kapacitet på 1 260 megawatt.

Beslutet återspeglar förändrade ekonomiska förhållanden inom hela industrin och positionerar om ett redan välutvecklat projekt för att fortsätta utvecklingen i väntan på nya avtalsmöjligheter. Beslutet erkänner kommersiella förhållanden påverkade av inflation, räntor och störningar i leveranskedjan som förhindrade att det befintliga OREC-avtalet för Empire Wind 2 var livskraftigt.

Viktig del av energimixen

Equinor och bp tror att havsbaserad vindkraft kan vara en viktig del av energimixen och är engagerade i att fortsätta bidra väsentligt till den lokala och statliga ekonomin.

Mer robust projekt

Molly Morris, president för Equinor Renewables Americas, kommenterar:

- Ekonomisk hållbarhet är avgörande för ambitiösa projekt av denna storlek och skala. Beslutet om Empire Wind 2 ger möjligheten att omvärdera och utveckla ett starkare och mer robust projekt framåt. Som framgår av framstegen vid South Brooklyn Marine Terminal, är vår havsbaserade vindaktivitet redo att generera fackföreningsjobb och betydande ekonomisk aktivitet i New York.

Pålitligt 

Joshua Weinstein, president för bp:s havsbaserade vindkraft i Amerika, tillägger:

- bp stödjer NYSERDAs ledarskap och engagemang för havsbaserad vindkraft, vilket vi anser är en kritisk del av New Yorks och USA:s rena energiframtid. Havsbaserad vindkraft kan leverera pålitlig förnybar kraft samt ekonomiska fördelar för staten och dess samhällen.

Empire Wind 1 och Empire Wind 2-projekten har nyligen nått en viktig milstolpe för federala tillstånd, då de mottog det federala beslutet om rekord från BOEM. Nyligen fick Empire Wind 1 också sitt artikel VII-certifikat för miljömässig kompatibilitet och allmänhetens behov i New York.

Fakta om Empire Wind

Empire Wind utvecklas genom ett joint venture mellan Equinor och bp. Empire Wind ligger 15-30 mil sydost om Long Island och omfattar 80 000 tunnland, med vattendjup på mellan cirka 75 och 135 fot. Arrendet förvärvades 2017. Projektets två faser, Empire Wind 1 och 2, har en potentiell kapacitet på över 2 GW (816 + 1 260 MW).