Ørsted bygger världens största havsvindpark i Storbritannien

Hornsea 3 kommer att ligga 160 kilometer utanför Yorkshires kust. Även svenska företag kommer att vara leverantörer till Hornsea-3-projektet, vilket skapar arbetstillfällen i Sverige. Karta: Ørsted

Energibolaget Ørsted har beslutat att bygga världens största havsbaserade vindkraftspark, Hornsea 3, i Storbritannien. Denna vindpark kommer att ha en kapacitet på 2,9 gigawatt och beräknas vara färdigbyggd i slutet av 2027. Hornsea 3 är Ørsteds tredje projekt i Hornsea-zonen och kommer att följa efter de tidigare projekten Hornsea 1 och Hornsea 2.

Storbritannien är en av de största marknaderna för havsbaserad vindkraft och en viktig marknad för Ørsted. Bolaget driver redan 12 vindkraftsparker till havs i landet.

När vindparken Hornsea 3 är färdigbyggd kommer den att kunna producera tillräckligt med el för att driva över 3,3 miljoner brittiska hushåll. Detta kommer att vara ett viktigt bidrag till Storbritanniens mål om att ha 50 gigawatt havsbaserad vindkraft i drift senast 2030, som en del av landets strategi för energisäkerhet.

Skapar tusentals arbetstillfällen

Sebastian Hald Buhl, Sverigechef på Ørsted, uttalar sig om projektet och dess betydelse för både Storbritannien och Sverige. Han betonar vikten av att bygga ut både vindkraft och kärnkraft för att klara klimatomställningen.

Projektet förväntas skapa tusentals arbetstillfällen och investeringar i brittisk industri. Det kommer även att bidra med billig, fossilfri energi till Storbritannien.

Även planer i Sverige

Hornsea 3 kommer att ligga 160 kilometer utanför Yorkshires kust. När vindkraftsparken står klar kommer Ørsteds havsvindparker i Hornsea-zonen att ha en total kapacitet på över 5 gigawatt.

Ørsted kommer att ansvara för bygget av Hornsea 3 och nätanslutningen till havs. Efter att vindkraftsparken är i full drift kommer Ørsted, enligt brittisk lagstiftning, att sälja infrastrukturen till en ny ägare.

Ørsted har även planer på att bygga en stor havsvindpark i Sverige, Skåne Havsvindpark. Projektet väntar för närvarande på godkännande från den svenska regeringen. Skåne Havsvindpark planeras att vara i drift senast 2030 och beräknas ge lägre elpriser i södra Sverige.

Källa: Ørsted