RPC och Nordex startar nytt samarbete med stor vindkraftsorder i Sverige

När parkerna är klara kommer de att kunna ge el till ungefär 182 000 hushåll. Foto: Nordex

Renewable Power Capital (RPC) har beställt 80 vindturbiner från Nordex för att bygga fyra landbaserade vindkraftsparker i Sverige. Dessa parker – Knäsjöberget, Sörlidberget, Vitberget och Storhöjden – kommer att ha en total kapacitet på 553 megawatt.

RPC, som fokuserar på förnybar energi i Sverige, planerar att de fyra vindkraftsparkerna ska börja producera el mellan slutet av 2025 och början av 2026. När parkerna är klara kommer de att kunna ge el till ungefär 182 000 hushåll.

Det här är första gången RPC och Nordex arbetar tillsammans. Nordex ansvarar för att leverera, installera och starta upp turbinerna, och de planerar att börja med detta våren 2025.

Omställningen till renare energi

Detta projekt är en del av RPC:s satsningar på förnybar energi i Europa. De investerar i vind- och solkraft för att bidra till omställningen till renare energi och skapa långsiktiga lösningar.

Vindkraftsparker i detta projekt ligger i Västernorrlands län, och är fördelade på följande sätt:

  • Vitberget i Kramfors kommun (161 MW)
  • Storhöjden i Kramfors kommun (154 MW)
  • Sörlidberget i Kramfors och Sollefteå kommuner (140 MW)
  • Knäsjöberget i Sollefteå kommun (98 MW)

RPC är ett företag baserat i London som grundades år 2020. De arbetar med att utveckla och äga vind- och solprojekt på lång sikt i Europa. RPC skapar innovativa lösningar och bygger långsiktiga relationer för att stödja energiomställningen.

Källa: Nordex