Vattenfall säljer Norfolk Wind Zone till RWE

Foto: Vattenfall

Vattenfall har ingått ett avtal med RWE om att sälja Norfolk Offshore Wind Zone för 963 miljoner GBP. Affären garanterar fortsatt utveckling av projektet och tillhandahåller fossilfri elektricitet till miljontals brittiska hem.

Norfolk-zonen omfattar tre vindkraftparker – Norfolk Boreas, Norfolk Vanguard West och Norfolk Vanguard East utanför Englands östkust. Detta projekt är ett av världens största havsbaserade vindkraftsprojekt med en sammanlagd kapacitet på 4,2 GW, vilket motsvarar elförbrukningen för 4 miljoner brittiska hushåll.

Vattenfall betraktar avtalet med RWE som den mest gynnsamma vägen framåt för både företaget och Norfolk-projektet. Genom att avyttra projektet ökar Vattenfalls möjligheter att investera i fossilfria projekt som bättre passar deras övergripande portfölj och risktolerans. Samtidigt säkerställs Norfolk Offshore Wind Zones framtid. Försäljningen möjliggör också återföring av tidigare redovisade nedskrivningar och avsättningar från Vattenfalls sida tidigare i år.

Vattenfall fortsätter att vara en betydande aktör inom utvecklingen av havsbaserad vindenergi, exempelvis genom det nya partnerskapet med BASF för att utveckla Nordlicht-klustret på 1,5 GW utanför Tysklands kust.

Företagets fortsatta närvaro i Storbritannien inkluderar 1,1 GW installerad vindkraftskapacitet både till havs och på land. Detta innefattar projekten som den flytande havsbaserade vindkraftparken Muir Mhor på 798 MW i samarbete med Fred Olsen Seawind, samt flera landbaserade vindkraftsprojekt på 500 MW. Dessutom bygger Vattenfall värmenät i tre brittiska storstäder och behåller sin roll som en ledande och oberoende distributionsnätoperatör.

Vattenfalls VD, Anna Borg, kommenterar avtalet och understryker betydelsen av Norfolk Offshore Wind Zone för energiomställningen och för att uppnå nettonollutsläpp. Hon framhäver även företagets fortsatta intresse för både Storbritannien och havsbaserad vind som attraktiva marknader. Försäljningen av Boreas, Vanguard East och Vanguard West väntar på nödvändiga myndighetsgodkännanden och förväntas vara avslutad under första kvartalet 2024. Under tiden kommer Vattenfall att fortsätta utveckla projekten Vanguard East och Vanguard West, med ett övergångsavtal om service som säkrar en kontinuerlig expansion efter avslutandet av försäljningen.