Locus Energy expanderar genom förvärv av vindkraft i Skåne

Locus Energy förvärvar vindkraft i Staffanstorps kommun, Skåne. Foto: Locus Energy

Locus Energy expanderar genom förvärvet av ytterligare lokal vindkraftsproduktion med betydande utvecklingspotential. De förvärvade vindkraftverken finns i Staffanstorps kommun, Skåne.

Locus Energy har framgångsrikt förvärvat två vindkraftverk belägna på Trolleberg i Staffanstorps kommun, vid gränsen till Lund inom SE4-området. De Enercon-verk som byggdes 2011 har en kapacitet på 2,3 MW vardera och genererar totalt 11,5 GWh per år. Försäljaren är lokala ägare genom Vindproduktion i Flackarp AB. Affären innefattar även ett nytt arrendeavtal på 30 år som möjliggör investeringar i bland annat batterilager.

Södra Sveriges kommuner lider generellt sett av kapacitetsbrist inom elproduktion, vilket hämmar lokal näringslivstillväxt och fördröjer elektrifieringen av industri och transporter. Elprisområdet SE4, där Skåne ingår, har den lägsta installerade elproduktionskapaciteten i förhållande till användning i hela Europa.

"Cirka 50% av Skånes vindkraft är över 15 år gammal, samtidigt som utbyggnaden sker långsamt. Det understryker vikten av att maximera potentialen i befintliga anläggningar, som den vi nu förvärvat."

Niklas Sörensen, VD Locus Energy

"Vi har prioriterat en smidig och snabb överföring till en ny ägare med kompetens och långsiktigt kapital, som tar ansvar för verksamheten över tiden. Det är viktigt för oss här på Trollebergs gård."

Carl-Johan Wachtmeister, Ordförande Vindproduktion i Flackarp AB

Locus Energy investerar i samarbete med fonden SEB Nordic Energy i anläggningar för hållbar lokal energiproduktion i Norden. Dessa anläggningar kan uppgraderas med ny teknik för att påskynda utvecklingen av det lokala energisystemet. För närvarande har Locus Energy direkta investeringar i 20 svenska kommuner.