Veidekke och SR Energy inleder byggfasen för vindpark Horshaga

Foro: SR Energy

Veidekke och SR Energy går nu in i produktionsfasen för Vindpark Horshaga i Uppvidinge kommun. Denna fas, som omfattar totalentreprenad i samverkan, förväntas kosta cirka 190 miljoner SEK. Planen är att vindparken ska leverera elektricitet till elnätet vid slutet av 2025.

Veidekkes ansvar inkluderar att producera vägar, kranplatser, internt kraftnät och fundament. Byggprocessen startar i början av 2024 med markering av områden som ska skyddas, följt av avverkning för vägar och kranplatser. Leverans och montering av vindkraftverken planeras att påbörjas under våren 2025.

Leif Adamsson uttrycker sin tillfredsställelse över att vara redo för byggstart och understryker vikten av den samverkansmodell och gemensamma projektorganisationen för att framgångsrikt hantera komplexiteten i detta projekt.

Peter Zachrisson, VD för SR Energy, ser Vindpark Horshaga som ett betydelsefullt tillskott av förnybar energi i södra Sverige, vilket främjar regional utveckling och elektrifiering av industrin.

Vindpark Horshaga omfattar områdena Horshaga, Älmedal och Rosenholm och kommer att bestå av 25 vindkraftverk med en sammanlagd effekt på 147 MW. Detta blir SR Energys andra vindpark i Uppvidinge kommun, som ligger i Kronobergs län och ingår i elområde 4, det område i Europa med störst brist på egen elproduktion jämfört med användning.