GE och Forestalia i samarbete för vindkraftsutveckling i Spanien

PPA-avtalet är en viktig del av GEs plan att uppnå koldioxidneutral drift till 2030 samtidigt som det möjliggör nya förnybara energigenereringar för att hjälpa till att avkarbonisera ekonomin. Foto: GE

GE Vernova har tecknat ett ramavtal med Forestalia för installation av upp till 693 megawatt vindkraftverk på 16 framtida projektområden i Aragonien, Spanien. Genom detta exklusiva avtal kommer 110 av GE:s 6.1-158 vindturbiner att installeras i sex faser nära Zaragoza.

Den första fasen, som redan är igång, inkluderar 33 vindturbiner på fem vindkraftparker. Affären bygger på framgången från det tidigare avtalet som tecknades 2016 och utökar GEs mest framträdande vindkraftssamarbete i Spanien.

Vic Abate, teknisk chef på GE och VD för GE Vernovas vindavdelning, sade:

- Vi är glada över att förlänga vårt samarbete med Forestalia-teamet. Detta avtal kommer att medföra en betydande mängd nya projekt fram till 2024 i Aragonien, där vi nyligen har driftsatt mer än 1,5 gigawatt vindkraft. Vi är stolta över att spela en nyckelroll i Spaniens energiomställning och ser fram emot att tillföra mer förnybar, hållbar och prisvärd energi till landet.

Intensivare samarbete

Fernando Samper, ordförande för Forestalia, uttryckte sin "enorma tillfredsställelse med detta nya avtal, som förstärker det intensiva samarbetet mellan GE och Forestalia under alla dessa år.

- Detta avtal kommer att hjälpa oss att ta ett steg till mot vårt mål att uppnå 1,2 GW i drift i Forestalias portfölj, under direkt förvaltning, till förmån för den socioekonomiska utvecklingen av territoriet där projekten finns och för större avkarbonisering av ekonomin," betonade Fernando Samper.

Ramavtalet omfattar totalinstallation av 110 GE 6.1-158 vindturbiner – 33 turbiner med 101M navhöjd och 77 turbiner med 120.9M navhöjd. Alla leveranser är planerade att slutföras innan slutet av 2024.

Viktig milstolpe

Partnerskapet mellan GE och Forestalia nådde en viktig milstolpe 2022, med undertecknandet av GEs första europeiska elköpsavtal (PPA) från vindkraftverket Coto i Spanien, som ägs av Forestalia.

GE Vernova har fått nästan 10 gigawatt i beställningar och samlat över 4 miljoner drifttimmar globalt för denna turbinplattform.

Robust

Den robusta  6,1-megawattturbinen har enligt tillverkaren, över 1 200 driftsenheter, vilket gör den till den mest implementerade fem-megawatt+ landbaserade vindturbinen bland alla OEM:er med > 5-megawatts märkeffekt.

Det är en av flera turbiner som kombinerar fokuserad design, effektiv leverans, minskad komplexitet, förbättrad tillförlitlighet och bankabilitet för att erbjuda produkter i världsklass.

Om GE Vernova

GE Vernova är ett planerat, specialbyggt globalt energiföretag med verksamheter inom kraft, vind och elektricitet. Företaget stöds av sina acceleratorverksamheter inom avancerad forskning, konsulttjänster och finansiella tjänster.