Svensk Vindenergi stödjer John Hasslers klimatpaket

John Hassler på VIND2023 den 18 oktober. Foto: Joakim Ström

John Hassler deltog i Svensk Vindenergis årliga konferens VIND2023 den 18 oktober och presenterade viktiga insikter från sin rapport om hur svensk klimatpolitik kan utvecklas i enlighet med EU:s Fit for 55-klimatpaket. Under konferensen underströk Hassler den centrala rollen av elektrifiering för att möta klimatutmaningarna.

Svensk Vindenergi välkomnar Hasslers budskap, som överensstämmer med industrins och energibranschens enade ståndpunkt om nödvändigheten av denna strategi. Hassler belyser också brådskan med att möta den ökade efterfrågan på el inom industrin, och han pekar på de potentiella konsekvenserna av en avmattning i vindkraftsutbyggnaden.

Hassler noterar bland annat att "vindkraftsutbyggnaden ser ut att avta inom ett par år, trots att den behöver öka. Detta riskerar att hindra elektrifieringen av Sveriges basindustri i norra Sverige och leda till allvarliga samhällsproblem i hela landet." Svensk Vindenergi delar denna uppfattning.

Svensk Vindenergi observerar även att Hasslers rapport förespråkar att Sverige bör införa en liknande prioritering av förnybar energi som framgår av EU-kommissionens RePowerEU-paket. I kommissionens dokument betonas att utvinning, distribution och lagring av förnybar energi bör prioriteras i tillståndsprövningar tills EU uppnår klimatneutralitet.

Svensk Vindenergi välkomnar också Hasslers förslag om att regeringen bör implementera rekommendationer från Incitamentsutredningen, särskilt de som framkommer i betänkandet "Värdet av vinden." Dessutom betonas vikten av att snabbt effektivisera och besluta en rättssäker process för kommunala beslut om vindkraft.

Svensk Vindenergi ser positivt på Hasslers förslag att ge kommuner med vindkraftprojekt en del av de intäkter som vindkraften genererar. Hans slutsats om att kommunernas kompensation är proportionellt låg i jämförelse med samhällsekonomiska nytta som kommer av och ökad utbyggnad av vindkraften stöds av Svensk Vindenergi. Organisationen anser att det är nödvändigt att ett sådant kommunalt incitament finansieras av staten, inte medför onödiga kostnader och omfattar all elproduktion som bidrar till att uppnå klimatmålen. Regeringen bör snarast genomföra rekommendationer från Incitamentsutredningen och utredningen om en rättssäker kommunal prövning av vindkraft som ett samlat åtgärdspaket.