Maersk Supply Service fokuserar på offshore vind- och stödfartyg i ny strategisk Inriktning

Maersk Supply Service har designat och beställt ett unikt fartyg för vindturbinInstallationer för bottenfixerade havsbaserade vindkraftverk. Fartyget är det första i sitt slag. Därigenom blir installationen 30 procent snabbare än den konventionella jack-up-metoden. Illustrationen: Maersk Supply Service

Maersk Supply Service, en ledande aktör inom marina tjänster, tillkännager en strategisk omorientering med fokus på att öka skala och konkurrenskraft inom offshore vindkraft och offshore supportfartyg (Osv).

Maersk Supply Service har beslutat att inrikta sig på två kärnverksamhetsområden: offshore vindkraft och offshore supportfartyg. Denna nya riktning syftar till att stärka företagets närvaro på sina kärnmarknader, öka synergierna inom verksamheten och förbättra lönsamheten.

Offshoremarknaderna fortsätter att utvecklas och energiomställningen accelererar. Maersk Supply Service avser att bygga skala inom dessa två områden och dra nytta av en modern och energieffektiv flotta, erfaren besättning samt innovativa koncept för havsbaserad vindkraft.

Potential att snabba på arbetet

Christian Ingerslev, vd för Maersk Supply Service, understryker betydelsen av att skapa värde för kunder och stödja energiomställningen genom att säkra energiförsörjningen. Han noterar att regeringar runt om i världen sätter höga mål för havsbaserad vindkraft och påpekar att Maersk Supply Service har en unik och innovativ design för installation av vindkraftverk till havs, vilken har potential att snabba på arbetet med att nå dessa mål.

Den omriktade portföljen kommer att påverka vissa affärsområden och geografiska positioner. Maersk Supply Service kommer att upphöra med att delta i nya nyckelfärdiga projekt eftersom balansen mellan risk och belöning inte uppfyller företagets finansiella förväntningar, och företaget saknar den nödvändiga skalan för att minska risker och uppnå synergier i sådana projekt.

Företaget kommer dock att fullfölja sina åtaganden och slutföra de befintliga projekt som finns i projektstocken. Dessutom kommer Maersk Supply Service att minska sin organisation, vilket påverkar omkring 130 anställda på land och till havs under de kommande två åren.

Omstrukturering 

Som en del av denna nya riktning kommer ledningsgruppen att omstruktureras kring de två nya kärnverksamhetsområdena. Jonas Munch Agerskov kommer att ta rollen som Executive Vice President för havsbaserad vindkraft och ansvara för denna verksamhet. Michael Reimer Mortensen kommer att ansluta sig som ny Chief Commercial Officer för OSV-verksamheten. Maersk Supply Service kommer även att rekrytera en ny Chief Technical Officer.

Denna omorientering markerar en ny inledning för Maersk Supply Service, som har varit på en resa sedan 2016 för att utforska nya affärsmöjligheter. Organisationen har under den tiden byggt upp värdefull kunskap och erfarenhet och ser nu fram emot att fokusera på de områden som erbjuder störst potential.

Maersk Supply Service, ägt av A.P. Moller Holding, strävar efter att bidra till att lösa framtidens energiutmaningar och utveckla innovativa lösningar som främjar energiomställningen.

Källa: Maersk Supply Service