Börsanalytikernas energifavoriter: Olja tar över vindens plats

Lillgrund vindkraftspark till havs i Sverige. Foto: Wikipedia Common, kredit:Tomasz Sienicki

Energimarknaden är i ett skede av stark uppdelning. Priserna för företag inom den fossila sektorn har ökat med i genomsnitt fem procent de senaste tre månaderna, medan företag inom förnybar energi har upplevt en nedgång på 32 procent under samma period.

Det har nu blivit alltmer vanligt att fondförvaltare rekommenderar investeringar i olje- och gasaktier. Tyska tidningen Handelsblatt har identifierat några favoriter, inklusive Occidental Petroleum och Total Energies.

Peter Frech, fondförvaltare för "Quantex Funds - Global Value," uttryckte sig försiktigt i en intervju i mediet Handelsblatt och sa:

- Jag skulle bara investera i förnybar energi om det sker en massiv omvärdering, men den verkar fortfarande vara väldigt långt borta.

Kanske en bubbla

Louis-Vincent Gave, VD för Gavekal Research i Hongkong, är övertygad om att "nedgången i priset har nu påbörjats; bubblan inom alternativ energi håller på att brista.

Denna uppdelning på energimarknaden illustrerar den pågående debatten om investeringar inom traditionell energi jämfört med förnybar energi, trots klimatförändringarnas utmaningar.

- Det finns ett ökande erkännande av vikten att flytta mot mer hållbara energialternativ, och investeringar i sektorn för förnybar energi blir alltmer lockande, skriver tyska börsinstitutet AdmiralMarket.

"Moralisk skyldighet"

AdmiralsMarket påpekar att denna förändring reflekterar inte bara ekonomiska möjligheter utan även en moralisk skyldighet att minska beroendet av icke-förnybara källor och att bidra till att bevara vår planet.

- Fossila bränslen som olja och kol är ändliga resurser och när de tar slut, kommer vi att behöva alternativa energikällor för att upprätthålla våra energibehov. Solenergi, vindkraft, vattenkraft och andra former av förnybar energi erbjuder en långsiktig lösning på dessa utmaningar.

Källa: Handelsblatt/AdmiralsMarket