Renoverade vindkraftturbiner ökar effekten

På Vindpark Örken har två vindmöllor fått renoverade turbiner och nya rotorblad. Foto: RWE

Att renovera äldre vindkraftverk med modern teknik är ett utmärkt sätt att öka effektiviteten och produktionen av förnybar energi. Genom att renovera äldre vindkraftverk kan man öka effekten drastiskt. På Vindpark Örken, som ligger mellan Halmstad och Hylte i Hallands län, har två vindmöllor renoverats med renoverade turbiner och nya rotorblad.  De nya kraftverken har en effekt på 4,2 megawatt vardera och kan producera cirka 23,5 gigawattimmar el per år, vilket motsvarar hushållselen för 4 700 villor

– Genom att återanvända turbiner kan vi producera förnybar el på ett ännu mer hållbart sätt. De renoverade turbinerna har högre effekt och producerar mer el än de som ursprungligen installerades, säger Frida Godet, Sverigechef för projektutveckling av landbaserad vind på energibolaget RWE Renewables Sweden.

I det första steget monterades de 112 meter höga tornen. Tornen levererades i fem sektioner med en totalvikt på cirka 332 ton. Därefter hissades den 68 ton tunga nacellen, 66 ton växellåda och 33 ton hub, upp till toppen av tornet och i det sista steget monterades de 67 meter långa rotorbladen. Den i juli blev installationen av båda verken aavslutad. Under augusti månad planerar RWE att ansluta de nya turbinerna till elnätet och ta dem i drift.