Freja Offshore lämnar in ansökan för tillstånd för vindkraftspark

Foto: Freja Offshore

Freja Offshore har lämnat in en ansökan för den flytande vindkraftparken Cirrus i Södra Östersjön, i Sveriges ekonomiska zon ca 50 kilometer sydost om Karlskrona. Fullt utbyggd har Cirrus en kapacitet på upp till 2 GW, vilket kan ge el till en halv miljon villor i södra Sverige (20 000 KWh/år) och hjälpa till att pressa ner elpriset.

Södra Sverige är i akut behov av ökad elproduktion för att kunna sänka elpriset, klara elektrifieringen och skapa jobb och välstånd. Freja Offshore lämnar nu in en ansökan om att få bygga och driva vindkraftparken Cirrus enligt lagen om Sveriges ekonomiska zon och anläggande av internkabelnät enligt kontinentalsockellagen. Ansökan lämnas in till Klimat- och Näringsdepartementet.

Vindkraftparken Cirrus beräknas kunna producera 10 TWh el årligen, vilket motsvarande årsförbrukningen för 500 000 villor i södra Sverige (räknat på 20 000 KWh/år). Det motsvarar alla villor i Blekinge, Skåne, Kalmar, Kronoberg och Hallands län. Om man räknar på genomsnittet för alla boendeformer så motsvarar elen ca 2 miljoner hushåll. Anslutningen till elnätet planeras att ske i elområde 4.

Cirrus är utformad för att störa så lite som möjligt och för att kunna samexistera med andra viktiga samhällsintressen. Vindkraftsparken kommer att förläggas 50 kilometer utanför kusten. Freja Offshore bedömer att Cirrus kan skapa ett stort antal jobb i Blekinge under byggnadsfasen och driftsfasen. Det handlar om allt från leverantörer av utrustning till konstruktörer, driftstekniker och säkerhetsansvariga.

- Elproduktion är viktigt men det finns annat som också är viktigt: försvarsintressen, boendemiljön, fiske och naturvärden. Därför har vi valt att placera vindkraftsparken så långt ut det bara är möjligt. Vi är också beredda att anpassa parkens utformning för att kunna samexistera med andra intressen som till exempel försvaret, säger Magnus Hallman, VD på Freja Offshore.

- Området har inte bara ett extremt gynnsamt vindläge. Karlskrona har också varit ett marintekniskt nav i över 300 år. Vi kommer samverka med alla relevanta aktörer i regionen för att kunna dra nytta av den kompetens som finns när vi utformar projektet, säger Magnus Hallman.

Regeringen kommer att bereda ansökan och hämta synpunkter från ett antal myndigheter i en remissrunda. Därefter kommer regeringen att samla in alla synpunkter och fatta ett beslut.