I hjärtat av Hamburg pågår just nu den internationella mässan WindEnergy Hamburg 2024, där över tusensexhundra företag och branschledare från hela världen har samlats för att diskutera vindkraftens framtid. Under fyra dagar ägnar programmet åt innovationer, investeringar och lösningar för en hållbar energiframtid.
En stor del av diskussionerna under mässan har handlat om hur Europa kan öka andelen vindkraft i sin elproduktion. I dag står vindkraften för cirka tjugo procent av Europas energiförsörjning, men målet är att den siffran ska stiga till trettiofem procent till år 2030 och över femtio procent till år 2050.
Världens vindkraftsexperter samlades för att diskutera framtidens energiutmaningar
Den tyska regeringen har redan påbörjat arbetet med att snabba på utbyggnaden, och enligt statssekreteraren i Tysklands klimat- och energiministerium, Philipp Nimmermann, är landet en ledande aktör i denna omställning.
- Vi har sett en rekordökning i antalet godkända tillstånd och upphandlingar för nya vindkraftsanläggningar. Men vi kan göra ännu mer, säger Bärbel Heidebroek, vd för Landwind Group och ordförande för den tyska vindkraftföreningen BWE.
Transport och infrastruktur – stora hinder för vindkraftens tillväxt
Trots den positiva utvecklingen står transport och infrastruktur kvar som stora hinder för vindkraftens fortsatta tillväxt. Udo Bauer, vd för Enercon, pekar på att större vindkraftverk kräver bättre vägar och broar för att kunna transporteras till byggplatserna. Han menar att det inte finns några begränsningar på leverantörssidan, men att transportinfrastrukturen måste förbättras för att möjliggöra en snabbare utbyggnad.
- Vi behöver bättre vägar och broar för att kunna transportera de stora turbinerna. Om vi inte kan lösa detta kommer vi inte att nå de mål som politikerna satt upp, säger Bauer.
Internationellt samarbete avgörande för att lyckas
Ett återkommande tema under mässan är vikten av internationellt samarbete för att möta de globala klimatutmaningarna. Under en paneldiskussion framhöll Girish Tanti från Suzlon Group att den gröna omställningen inte bara är en fråga för den globala norden, utan att även länder i den globala södern måste vara med och bidra. Detta gäller särskilt när det kommer till kostnadseffektiva teknologier och leveranskedjor.
Aserbajdzjan, som är värd för den kommande FN-klimatkonferensen, lyfts fram som ett exempel på ett land som har påbörjat en omställning från fossila bränslen till förnybar energi. Under de närmaste åren planerar landet att integrera två gigawatt grön energi i sitt energisystem.
- För att lyckas med den globala energirevolutionen måste vi samarbeta över landsgränser och regioner, säger Lee Chuan Teck från Enterprise Singapore.
WindEnergy Hamburg – en global mötesplats
WindEnergy Hamburg fungerar som en global nav för vindkraftsindustrin och samlar alla viktiga aktörer under ett och samma tak. Här presenteras de senaste innovationerna och teknologierna, och deltagarna får möjlighet att utbyta erfarenheter och knyta nya samarbeten. Under mässan, som pågår 27 september, hålls också över tvåhundra konferenssessioner som täcker alla viktiga frågor som rör framtidens vindkraft.
- WindEnergy Hamburg är en central mötesplats för vindkraftsindustrin. Här får deltagarna chansen att diskutera framtidens utmaningar och utveckla gemensamma lösningar, säger Claus Ulrich Selbach, ansvarig för mässan.
Med ett program som är fullspäckat med paneldiskussioner och presentationer, och med deltagare från över hundra länder, befäster WindEnergy Hamburg sin roll som en av världens viktigaste plattformar för vindkraftsindustrin. Mässan erbjuder en unik möjlighet att se över hela värdekedjan inom vindkraft, både onshore och offshore, och att få en tydlig bild av var industrin är på väg.
Källa: WindEnergy Hamburg