Mitt i debatten om nya kraftledningar, vindkraftverk och solparker i Storbritannien står Emma Pinchbeck, chef för Energy UK. Hon arbetar för att både driva på landets energiförändring och samtidigt lindra oron hos lokalsamhällen som påverkas av förändringarna. Brittiska energibolag, som RES Group och Octopus, har samtidigt börjat erbjuda rabatter på elräkningar till lokalsamhällen som stödjer byggandet av vindkraftverk. Detta har lett till att människor i vissa områden faktiskt ber om att få turbiner uppförda för att kunna dra nytta av rabatterna.
Emma Pinchbeck, som förväntas bli nästa ledare för den brittiska Klimatförändringskommittén, förstår väl den oro som många känner inför förändringar i landskapet. Själv bor hon i Cotswolds, ett område som klassas som enastående naturskönhet (AONB). Hon har en djup familjeanknytning till platsen.
Känslomässig koppling till landskapet
– Jag är tionde generationen i min familj som kommer från detta land. Mina mormors bröder drev alla jordbruk här. Intellektuellt förstår jag att bekämpa klimatförändringar handlar mycket om andra delar av världen som kommer att drabbas hårdare än jag eller detta landskap, säger Pinchbeck.
– Men känslomässigt har jag en stark konservativ instinkt att jag inte vill att detta landskap ska förändras, och jag vill lämna det vidare till mina barn.
Medan energiministern Ed Miliband lättar på reglerna för att möjliggöra byggandet av vind- och solkraft på land, är det många på landsbygden som delar dessa känslor. Om Labour ska lyckas med sina planer att göra Storbritanniens energi ren och nå nettonollutsläpp till 2030, måste dessa farhågor på något sätt hanteras.
Att möta förändringsrädslan
Pinchbeck betonar att förändring kan vara skrämmande, särskilt när det gäller landskap som länge har varit en del av den brittiska identiteten.
Hon menar att det är viktigt att samarbeta med lokalsamhällen för att hitta sätt att acceptera förändringen och förklara att energisektorn och regeringen inte driver på förändringen egoistiskt.
– Vi bygger inte bara så mycket infrastruktur som möjligt så snabbt och själviskt som möjligt, säger Pinchbeck. – Du måste övertyga människor om att du gör det minsta möjliga som verkligen behövs.
Lokalsamhällen kan vinna på förändringen
För att mildra effekterna för lokalsamhällen som påverkas av ny infrastruktur för grön energi föreslås kompensationer i form av sänkta elräkningar eller finansiering av samhällsprojekt som sporthallar.
– Vi stöder verkligen sådana lösningar, säger Pinchbeck. – Energitransitionen innebär att vissa platser kommer att få mer infrastruktur än andra, eftersom resurserna finns där. Där du ber människor att bära en större del av ansvaret för omställningen bör det erkännas.
Politiska utmaningar
Två av kandidaterna till ledarskapet inom Tories har också tagit ställning i frågan. Priti Patel har motsatt sig lättnader i planeringssystemet, medan hennes motståndare Robert Jenrick har sagt att landet borde gå långsammare mot nettonollutsläpp.
Pinchbeck understryker att energifrågor är mer politiserade än många andra områden inom ekonomin.
– Det råder ingen tvekan om att energi är politiserat på ett sätt som få andra områden är. När man får se skepsis mot nettonollmål i politiken, visar det sig ofta i min värld som investerare som blir nervösa över Storbritannien, säger hon.
Hon betonar att omställningen till grön energi är avgörande, inte bara för att bekämpa klimatförändringar, utan också för att stärka ekonomin och hålla elpriserna nere.
Priset av att bromsa omställningen
Pinchbeck varnar för att det kommer att finnas kostnader för att gå långsammare med omställningen.
– Om du inför fler steg i planeringsprocessen, saktar du ner den. Om du ber industrin att lägga kablar under jord eller offshore istället för i en rak linje, finns det en estetisk fördel för det samhället, men det finns också en extra kostnad för alla andra på elräkningarna, säger hon.
Hon framhåller att om billig och ren energi byggs ut snabbt kommer alla att dra nytta av det, och att klimatförändringarnas påverkan på landskapet kan bli långt värre än kraftledningar.
Utmaning att kunna balansera
Samtidigt som Storbritannien driver på för att nå sina ambitiösa klimatmål står landet inför utmaningen att balansera dessa förändringar med lokalsamhällens oro för hur landskapet påverkas. Emma Pinchbeck framhåller vikten av att engagera samhällen och göra omställningen till grön energi så smidig som möjligt, samtidigt som hon påpekar de långsiktiga fördelarna för både miljön och ekonomin.
Källa: Guardian.